15 листопада 2023 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час якого народні депутати України – члени Комітету розглянули два питання.

Першим питанням розгляду Комітету стала порівняльна таблиця до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю за реєстр. № 5344-д (друге читання). За підсумками цього розгляду було рекомендовано продовжити роботу робочої групи по доопрацюванню законопроекту, з урахуванням озвучених на засіданні Комітету зауважень та пропозицій.

Комітет також заслухав доповідь Міністра у справах ветеранів Юлії Лапутіної про дії Уряду щодо забезпечення виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни, членами сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України окремих категорій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та інших питань» № 2864-ІХ від 12.01.2023.

За словами пані Лапутіної, на виконання Закону України № 2864-ІХ Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 701 – для врегулювання механізму встановлення статусу учасників бойових дій новій категорії осіб, а саме для цивільних осіб, які з 24 лютого по 25 березня 2022 року самостійно або у складі добровольчих формувань у взаємодії з силовими структурами брали участь у здійснені заходів, необхідних для забезпечення оборони України. Відповідний статус надається міжвідомчою комісією при Міністерстві у справах ветеранів. «З моменту набрання чинності Постанови статус було надано 34 цивільним особам», - зазначила очільниця Міністерства.

Крім того, на виконання Закону України № 2864-ІХ Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову № 685 для врегулювання механізму встановлення статусу учасника бойових дій:

-  особам, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, у період воєнного стану внаслідок самооборони під час виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану;

-  належного статусу членам сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Відповідні статуси також надаються на підставі рішення міжвідомчої комісії Міністерства у справах ветеранів органами соціального захисту населення. Після набрання чинності цієї Постанови прийнято 55 рішень про встановлення факту безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України.

Також було прийнято Постанову Кабінету Міністрів України № 452 для врегулювання механізму встановлення новій категорії осіб статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, а саме: цивільним особам – внаслідок одержання ними ушкоджень здоров’я від боєприпасів на території проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України. Статус також надається органами соціального захисту на підставі рішення міжвідомчої комісії Міністерства у справах ветеранів. Після прийняття цієї Постанови комісією було прийнято 54 позитивних рішення щодо надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни.

Четвертою Постановою Кабінету Міністрів України на виконання Закону була прийнята Постанова № 1072 для врегулювання механізму виплати одноразової грошової допомоги наступним новим категоріям:

-  особам, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, у період дії воєнного стану внаслідок самооборони під час виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану;

-  членам сімей загиблих захисників та захисниць, родинам цивільних осіб, які загинули або пропали безвісти, померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах оборони України.   

Наразі, за словами Юлії Лапутіної, опрацьовуються перші документи відповідних категорій.

Голова Комітету Галина Третьякова схвально озвалася щодо дій Уряду та Міністерства у справах ветеранів, направлених на реалізацію норм Закону № 2864-ІХ.

В свою чергу Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко повідомив про видатки з Державного Бюджету, які забезпечили реалізацію Закону та запропонував затвердити рекомендації Комітету, якими, серед іншого, Уряду рекомендовано напрацювати методичні рекомендації щодо застосування Закону України № 2864-ІХ, провести інформаційно-роз’яснювальну роботу та надати консультативну допомогу особам, які стали на захист суверенітету та територіальної цілісності України з 24.02.2022 року щодо застосування норм відповідного Закону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53