Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова взяла участь у засіданні Ради безбар’єрності, утвореної в 2021 році з метою створення безбар’єрного простору в Україні.

Захід відбувся під головування Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі Першої леді України Олени Зеленської та Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука.

У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів констатують, що вирішення питання безбар’єрності відбувається в процесі облаштування трьох життєвих просторів людини – особистий простір, трудовий простір, громадський простір. «Є ще один важливий простір – простір, де зустрічається людина з державою. Мова йде як про цифровий простір – наприклад, ДІЯ, так і про безпосередню взаємодію громадянин – представник держави. Це такі фронт-офіси держави, як ЦНАП, кабінет лікаря первинної допомоги, Державна служба зайнятості, Пенсійний фонд України, тощо», - зазначає Голова Комітету Галина Третьякова.

Свідченням безбар’єрності країни також є активна позиція фронт-офісів держави щодо надання публічних адміністративних послуг тим громадянам, які з різних причин не можуть відвідати стаціонарні державні установи – шляхом відвідування людини за місцем її перебування. Відвідування, як прояв відповідальності та піклування з боку держави, варто використовувати у взаємодії з пораненим, родинами загиблих, демобілізованими воїнами, які не мають фізичного/психологічного ресурсу звернутися до державних установ за тими чи іншими послугами. «Потрібно визначити в законодавстві випадки, в яких обов’язково соціальний працівник або інший представник держави відвідуватиме родину. У випадку, наприклад, загибелі військового або загибелі цивільної особи на критичній інфраструктурі, у разі поранення. Відвідування мають бути регулярними, подекуди – продовж усього життя людини. Саме в цьому проявляється турбота. Якщо у зазначених випадках від держави ніхто не приходить, то людина відчуває себе покинутою», - упевнена очільниця парламентського Комітету.

Наразі в Комітеті відбувається фінальне доопрацювання та узгодження «євроінтеграційного» законопроекту за реєстр. № 5344-д, який має на меті сприяти створенню безбар’єрного простору в трудовій сфері країни. Приєднавшись до Європейської соціальної хартії (переглянутої), Україна зобов’язалась активно сприяти зайнятості осіб з інвалідністю, їх професійній орієнтації і навчанню, створювати умови для використання їхньої праці у звичайному виробничому середовищі, а там, де це неможливо, створювати спеціальні робочі місця.  

Урядом опрацьовується система субсидування робочого місця з метою їх подальшого облаштування під потреби осіб з інвалідністю. Крім бюджетних коштів та коштів самого роботодавця на створення «розумних» місць можна буде залучати кошти благодійників/благодійних організацій (з відповідним публічним звітуванням).

Що стосується створення безбар’єрного особистого простору для людини з інвалідністю (наприклад, пристосованих до потреб людини умов житла), то відповідальним за організацію такого простора є «винна особа», - яка завдала шкоду людини, яка, в свою чергу, призвела до інвалідності.

«Рекомендую структурувати проект рішення Ради безбар’єрності відповідно до трьох життєвих просторів людини – особистий, трудовий, громадський, які мають бути безбар’єрними для кожного громадянина держави», - резюмувала Голова Комітету Галина Третьякова.

Комітет продовжить сприяти розвитку інклюзивного ринку праці в Україні, збільшенню рівня залученості осіб з інвалідністю у трудову діяльність, підвищенню рівня добробуту громадян, які в тій чи іншій мірі втратили функціональні можливості. Також Комітет долучатиметься до процесу створення безбар’єрної взаємодії держави та громадян, а також запровадження відповідальності «винної особи» за нанесення шкоди життю та здоров’ю людини.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 17:00
01 травня 2024 10:27
30 квітня 2024 15:33
29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49