Відповідно до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, Комітет продовжить серію заходів що сприяють обізнаності ветеранів та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України про належні їм права, пільги та соціальні гарантії.

Крайній аналогічний захід, а саме «круглий стіл» на тему «Інформаційна кампанія щодо виплат, пенсій та соціальних гарантій членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України» відбувся у м. Кропивницький у грудні 2023 року під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка.

До участі у цьому заході долучилися народні депутати України, представники Офісу Президента України, центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, наукових установ, громадських організацій та засобів масової інформації.

Головуючий на засіданні «круглого столу» звертав увагу на збільшення кількості громадян, які залучаються до оборони України та які повертатимуться до цивільного життя вже у статусі ветеранів. За словами Анатолія Остапенка, усі органи влади мають орієнтуватися у своїй діяльності в питаннях соціального захисту ветеранів на безпосередні потреби цієї категорії громадян. «У кожного вони різні, адже навіть якщо проаналізувати вік Захисників та Захисниць України, то можна побачити, що захищають державу як військові, яким 18 років, так і ті, кому за 50 років, – зауважив голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів – Орієнтовна кількість ветеранів по завершенню війни сягатиме 1 мільйона осіб. Але може бути і більше. Якщо враховувати членів сімей Захисників та Захисниць – це більше 3 мільйонів осіб. Маємо не забувати про сім’ї загиблих, померлих захисників України».

Варто зазначити, що кожен рівень вертикалі державної влади демонструє бажання та конкретні напрацювання в інтересах ветеранів та членів їх сімей в процесі переходу від військового до цивільного життя з метою адаптації ветеранів до цивільного життя. З цією метою (а також з метою надання допомоги військовослужбовцям), наприклад, в 48 територіальних громадах на Кіровоградщині створені ветеранські хаби (простори). Фахівці працюють як на території хабів, так і виїжджають за місцем проживання ветеранів/членів сімей загиблих військових. Cеред основних функцій таких просторів – вирішення нагальних потреб ветеранів та ветеранок, надання правової та психологічної допомоги, соціального захисту, допомоги щодо працевлаштування та вирішення побутових потреб. Також в місті Кропивницький діє комунальний заклад «Обласний «Центр-Ветеран»», який сприяє задоволенню першочергових потреб захисників держави, а також моніторить міжнародні проекти і гранти, - з метою залучення міжнародної допомоги для вирішення потреб Захисників та Захисниць України, членів їх сімей, сімей загиблих, полонених та зниклих безвісти захисників держави. В релокованому в м. Кропивницький Донецькому державному університеті внутрішніх справ на громадських засадах створена кафедра Екстремальної та кризової психології. Одне з перших досягнень кафедри - створення відеопосібника «Перша психологічна допомога при афективних реакціях на гострий стрес».

За словами начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Катерини Колтунової, відповідно до даних Єдиного державного реєстру ветеранів війни станом на 1 грудня 2023 року в області обліковується 31 311 ветеранів/ветеранок війни. Популярністю наразі, серед іншого, користується послуга з реабілітації захисників. Область працює над розширенням можливостей реабілітації через отримання пакетів Національної служби здоров’я України.

Під час свого виступу на «круглому столі» перший заступник Міністра соціальної політики України Дарія Марчак зупинилася на розвитку нових соціальних послуг для ветеранів та членів їх родин. «Це і про надання психологічної допомоги, про супровід в отриманні документів, медіацію всередині родини. Частину цих послуг закуповуємо з державного бюджету, по частині послуг здійснюємо спільні проекти з місцевою владою, – зазначила пані Марчак. – Одна з нових соціальних послуг – це послуга соціального супроводу ветерана в його громаді. Спочатку ми надаємо відпочинок ветерану спільно з його родиною в відпочинковому закладі, під супроводом психолога та соціального працівника. Після цього соціальні працівники допомагають співпрацювати з місцевими органами влади для реінтеграції в громаді. Запрошуємо регіони долучатися до цього проекту. Пілоти в Черкаській області показали дуже хороших результат і відгуки».

В свою чергу заступник Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко розповіла про компетенції Фонду з призначення пенсій та пільг на житлово-комунальні послуги для ветеранів війни та членів їх сімей, з призначення житлових субсидій, виплат до Дня Незалежності та виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також з питань фінансування страхових виплат, в тому числі фінансування лікарняних. Пані Ковпашко звернула увагу на те, що комунікація Пенсійного Фонду України здійснюється на регулярній основі, зокрема, через відповідний Портал електронних послуг, Мобільний застосунок «Пенсійний фонд». Також до Фонду можна звернутися електронною поштою info@pfu.gov.ua, традиційною поштою або ж зателефонувавши на контакт-центр з питань Пенсійного фонду України за номером: 0800503753.

Генеральний директор Директорату соціального захисту Міністерства у справах ветеранів України Руслан Приходько наголосив на важливості спрощення процесу надання статусу учасника бойових дій, «який потрібен для того, щоб перехід від військового до цивільного життя розпорчався». Наразі Міністерство працює над розробкою порядків надання статусів відповідно до прийнятого Верховною Радою України в листопаді 2023 року Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури надання особам статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України». «Є проблеми з оформленням документів, які потрібні для отримання статусу. Тому ми ініціювали спільнку роботу з Міноборони над тим, щоб ці питання врегулювати», - розповів пан Приходько.

В Міністерстві оборони України розповіли про соціальні гарантії, які стосуються захисників та родин військовослужбовців, який перебуває в полоні або зник безвісти. Окремо заступник директора Департаменту – начальник відділу соціальної політики Сергій Кучеренко зупинився на питанні створення умов, які б сприяли розвитку в Україні військової служби за контрактом. «Для цього ми здійснюємо реформу грошового забезпечення, де приорітетним елементом буде оклад відповідно до військового звання, плюс вислуга років. Додаткові надбавки будуть носити стимулюючий характер, щоб військовослужбовець постійно навчався, підвищував кваліфікацію, тощо, - розповів пан Кучеренко. - Також Міноборони напрацьовує концепцію забезпечення житлом військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей. Реформуванню піддається система охорони здоров'я Міноборони».

Продовжуючи тему інформування ветеранів та членів їх родин про належні їм права та можливості начальник відділу прав ветеранів управління додержання прав військовослужбовців, поліцейських, ветеранів та інших осіб Департаменту моніторингу додержання прав у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців, полонених та членів їх родин Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Володимир Дятел повідомив про започаткування Офісом Омбудсмена низки просвітницьких заходів для членів родин загиблих, зниклих безвісти, тих, хто перебуває в полоні, громадських організацій, до складу яких входять відповідні категорії громадян. «Лекції записуються та оприлюднюються на YouTube-каналі Уповноваженого», - зазначив пан Дятел.

Народний депутат України Євгеній Брагар під час свого виступу звертав увагу на те, що оперативного вирішення потребує також проблема довготривалого транспортування тіл загиблих зі східних регіонів до родини, а також питання створення Національного військового меморіального кладовища. Нагадаємо, що 8 грудня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища». «Тепер перед відповідальними відомствами стоїть завдання відкрити першу чергу Національного військового меморіального кладовища вже в першій половині 2024 року», - зазначив в день прийняття Закону Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Представники громадських об’єднань піднімали низку питання, що, на їх думку, також потребують вирішення. Наголошувалося, зокрема, на необхідності створення окремого закону, який би впорядкував усі питання, що стосуються соціального захисту, забезпечення прав та гарантій родин загиблих Захисників та Захисниць України, які з 2014 року боронили кордони нашої країни від російської військової агресії.

Представляючи здобутки міста Кропивницький у реалізації ветеранської політики, директор департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради Юлія Вовк розповіла про комплексні програми підтримки ветеранів та членів їх родин, які діють на місцевому рівні. За її словами, місто, зокрема, приділяє особливу увагу заходам з вшанування пам’яті загиблих Героїв, наданню допомог членам родин ветеранів, якісному сервісу в ЦНАП. «Серед пріоритетів – створення комунальної установи «Центр підтримки ветеранів війни», яка надаватиме допомогу ветеранам з питань, що виникають. Буде організовано простір для відпочинку з родинами», - розповіла пані Вовк, наголосивши при цьому на необхідності переглянути підхід до нарахування заробітних плат для працівників комунальних сфер, які є відповідальними за надання якісних ветеранських послуг. За її словами, серед проблемних питань, що потребують вирішення – недостатня кількість психологів, яких потребує громада для надання кваліфікованої допомоги захисникам України. «Потрібні масштабні навчання психологів», - резюмувала директор департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради.

Завершуючи засідання «круглого столу», голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко подякував керівництву Кіровоградської області та міста Кропивницький за роботу в інтересах ветеранської спільноти та членів їх родин, висловивши упевненість у подальшій плідній співпраці місцевих органів влади, виконавчої та законодавчої органів влади та громадськості в сфері розвитку чинного законодавства та ветеранської політики країни.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53