29 лютого 2024 року відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Реабілітація військовослужбовців та ветеранів в Україні. Сучасний стан, проблеми та виклики» під головуванням голови підкомітету з питань реабілітації ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Ірини Никорак.

Навколо обговорення надважливих для військовослужбовців та ветеранів України питань об’єдналися народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України, науковці, громадські організації та об’єднання, що представляють інтереси Захисників та Захисниць України, керівники медичних закладів та реабілітаційних центрів, міжнародні експерти, волонтери та ін.

Десятки тисяч військовослужбовців під час російсько-української війни зазнали важких поранень, ампутацій, ПТСР тощо, а тому питання лікування та реабілітації захисників України є одним з найнагальніших як для держави так і для суспільства в цілому.

Система надання реабілітаційної допомоги Захисникам і Захисницям України та кадрове забезпечення цього процесу повинні розглядатись, на думку Ірини Никорак, як складова національної безпеки. «Держава має працювати над тим, щоб забезпечити ветеранам війни та їхнім родинам ефективні інструменти підтримки: соціально-психологічну, медичну, фізіологічну реабілітацію та адаптацію. - сказала очільниця підкомітету з питань реабілітації ветеранів. - Напрям реабілітації військовослужбовців та ветеранів в Україні почав формуватися орієнтовно 10 років тому і досі триває. Це доволі короткий період часу. Якщо подивитись на досвід Балтійських країн, то вони формували реабілітаційну галузь протягом 30 останніх років і досягти значних результатів».

Учасники круглого столу обговорили питання надання допомоги військовослужбовцям та ветеранам, які зазнали ПТСР, зупинилися на проблемних питання протезування дефектів обличчя захисників, обмінялися думками щодо обсягів фінансування реабілітаційних пакетів Національної служби здоров’я України, які покривають відповідні витрати закладів, що мають договори з НСЗУ. Окрема дискусія стосувалася можливостей ветерана обирати заклад для подальшого отримання в ньому реабілітаційних послуг. «Маємо подолати усі виклики, які постали перед усіма нами, перед медичною системою та системою психічного здоров’я, перед нашими містами та громадами, щоб ветерани могли якомога швидше та простіше відновлюватися, повертаючись до усіх сфер цивільного життя», - резюмувала Ірина Никорак.

За підсумками засідання «круглого столу» Комітетом будуть напрацьовані відповідні рекомендації.

Відеозапис засідання «круглого столу» розміщено за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=dbdGDTOFHlo

Розлога новина за підсумками заходу буде опублікована згодом, зокрема, на сторінці Комітету в Фейсбук.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53