Комітет продовжує інформувати Захисників та Захисниць України про напрацювання держави та громадянського суспільства в питаннях, які пов’язані з поверненням демобілізованих військовослужбовців до цивільного життя.

Так, на минулому тижні відбулося виїзне засідання «круглого столу» Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему: «Розширення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо послуг соціального захисту прав ветеранів шляхом активної взаємодії держави з громадськими організаціями, волонтерами» у м. Тернопіль. Захід відбувся під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка.

Традиційно до участі у засіданні «круглого столу» були запрошені народні депутати України, представники Офісу Президента України, центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, наукових установ, громадських організацій та засобів масової інформації. «Ветерани війни підлягають особливому та уважному ставленню з боку держави. Ветерани війни заслуговують на пошану та суспільну повагу, яка крім людської цінності має ще і ідеологічну», - зазначив у своєму вступному слові Анатолій Остапенко, наголосивши на тому, що в процесі реалізації державної ветеранської політики важливою складовою є інформаційно-роз’яснювальна робота та взаємодія держави, органів місцевого самоврядування з громадянським суспільством.

Учасники зібрання відзначили високу важливість проведення відповідних заходів, адже вони дозволяють презентувати військовослужбовцям та ветеранам України весь спектр можливостей, які передбачені для них на шляху повернення до цивільного життя. Важливо зазначити, що над створенням цих маршрутів працює як держава (на всіх рівнях), так і громадянське суспільство, за сприяння міжнародних донорів та партнерів.

Водночас зазначалося, що ветеранська спільнота до сих пір не в повній мірі поінформована про свої права та можливості. «На сьогодні в державі діє дуже багато механізмів і щодо ветеранського бізнесу, і щодо можливостей реабілітації. Але до сих пір не всі ветерани знають про послуги, наприклад, безкоштовного протезування. Багато звертається за консультацією щодо своїх прав. Проблема комунікації існує», - зауважив заступник начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Віктор Устенко.

У Міністерстві у справах ветеранів України повідомляють, що працюють над тим, щоб ветерани та члени їх родин могли отримати усю необхідну інформацію (про послуги, пільги, державні гарантії, субвенції, преференції) за принципом «єдиного вікна». Наразі, за словами директора департаменту соціального захисту Міністерства у справах ветеранів України Руслана Приходько, відомство працює над збільшенням кількості «ветеранських вікон» в ЦНАПах, де ветерани та члени їх родин одночасно зможуть отримати послуги, які їм потрібні та належні, зокрема, відповідно до статусу. Паралельно з цим перед Міністерством поставлено 2 важливих завдань. «Перша задача - осучаснити законодавство на предмет того, що і з якою метою надає держава ветерану війни та членам сімей загиблих; чи задовольняють відповідні пільги та гарантії ті потреби, які на сьогоднішній день виникають. Діючий закон – більше про підтримку, ніж про розвиток. На сьогодні в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни – понад 730 тисяч учасників бойових дій.  Важливими речами є адресний підхід, чітка диференціація, як та які послуги надаватиме держава, з якою метою, враховуючи стан здоров’я, фінансово-майновий стан родини. Для того, щоб зробити політику максимально ефективною, - розповів пан Приходько. - Друга складова - процедури та механізми. На сьогодні переважна більшість учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, члени родин загиблих захисників не знають про всі ті можливості, які для них створюють. Можливостей дуже багато. Є низка державних послуг, послуги, які запроваджують за рахунок і на рівнях обласних державних адміністрацій, в громадах». Крім цього, на порядку денному Міністерства - оптимізація порядків надання статусів відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; диджиталізація відповідних процесів; налагодження взаємодії та обміну інформацією між органами влади.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Євгеній Брагар в свою чергу звернув увагу на важливість проактивної позиції держави та суспільства в інтересах Захисників та Захисниць України, членів їх родин. «Суспільству потрібно змінитися по відношенню до ветерана, військових, учасників бойових дій. В першу чергу таку трансформацію повинні пройти державні органи. Окремим категоріям ветеранів, сім’ям загиблих дуже важко отримати допомогу. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб наші державні органи, наші ТЦК та СП змінилися», - наголосив пан Брагар. На його думку, високий рівень надання послуг убезпечить від конфліктних ситуацій, які можуть виникати за відсутності відповідного сервісу на супроводу.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в секторі безпеці і оборони Олександр Кононенко підтвердив, що деякі ТЦК та СП демонструють неналежний рівень роботи з військовозобов'язаними, резервістами і ветеранами в системі надання послуг. «Не кожне ТЦК відповідає тим вимогам, як потрібно працювати з людьми. Це стосується також людського ставлення до членів родин загиблих, сервісної складової», - зауважив пан Кононенко. Начальник відділу прав ветеранів Управління додержання прав військовослужбовців, поліцейських, ветеранів та інших осіб Департаменту Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Володимир Дятел повідомив, що до порушень прав членів родин загиблих на своєчасне отримання одноразової грошової допомоги, зокрема, призводила суттєва затримка з боку командування військових частин у наданні відповідних документів до ТЦК та СП. «Іноді переписка тривала до півроку. Друге – це неналежна робота посадових осіб ТЦК та СП. Третє – непоінформованість громадян з боку ТКЦ та СП, зокрема, щодо пакету документів на виплату; на які пільги та соціальні гарантії вона має право; що вона має зробити, щоб отримати відповідний статус, - розповів пан Дятел. - Ми маємо родини загиблих захисників та захисниць оточити таким піклуванням, щоб вони відчували, що їх права захищені, вони мають відчувати захист та турботу з боку держави». Порядок звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – за посиланням: https://ombudsman.gov.ua/application

Поряд з озвученими недоліками роботи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки учасники засідання «круглого столу» наводили приклади успішного розвитку сервісних послуг в державному секторі, а також розбудови безбар’єрного середовища в сфері надання соціальних послуг. Так, заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимир Івахов повідомив про пріоритети дотримання стандартів обслуговування в Пенсійному фонді України. «Одним з пріоритетних напрямків роботи головного управління Фонду залишається прийом та обслуговування громадян. В усіх сервісних центрах наявні кнопки дзвінка виклику спеціалістів, розклади роботи шрифтом Брайля, тактильні мнемосхеми. В зонах очікування встановлені робочі станції для надання доступу до веб-порталу Пенсійного фонду України», - розповів пан Івахов. Крім того, під час заходу неодноразово відзначався високий рівень надання реабілітаційних послуг Тернопільською обласною клінічною психоневрологічною лікарнею.

Користуючись нагодоюпроведенням засідання «круглого столу» - представники міністерств та відомств презентували власні напрацювання в сфері надання послуг та захисту прав ветеранів. Заступник директора департаменту – начальник відділу соціальної політики Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України Сергій Кучеренко розповів про активне наповнення сайту Міноборони, який містить, зокрема, інформацію про гарячі лінії державних органів влади, куди можуть звернутися військовослужбовці, ветерани та члени їх сімей (https://turbota.mil.gov.ua/korysni-kontakty) та, зокрема, знайти зразки рапортів (https://turbota.mil.gov.ua/#main-tab|3), ознайомитися з алгоритмами отримання посвідчень, шляхами та процедурами протезування, інструкціями щодо отримання допомоги після поранення.

В свою чергу директор Державного служби зайнятості (далі – ДСЗ) Юлія Жовтяк розповіла про діючі гранти на створення або розвиток власного бізнесу (до 1 млн грн), які надаються як учасникам бойових дій, так і другому з подружжя ветерана; можливості отримання ваучерів на навчання за 124 професіями та спеціальностями; навчання в 8 центрах професійно-технічної освіти ДСЗ. Партнерами щодо залучення ветеранів до підприємництва ДСЗ є: Програма реінтеграції ветеранів IREX (допомагають із заповненням заявки на грант; проводять групові консультації для учасників програми, здійснюють розбір бізнес-планів), ГО «Простір можливостей» (консультації щодо відкриття власної справи; тренінги; менторський супровід; нетворкінг з іншими ветеранами-підприємцями), KSE (надає консультації тим, хто вже отримав грант), Асоціація підприємців – ветеранів АТО (консультації; навчальні програми; комунікаційна підтримка; залучення коштів для пільгового фінансування ветеранських бізнесів). «Також існує компенсація витрат роботодавцеві на оплату праці ветерана, а саме 50% фактичних витрат на оплату праці. Також діє компенсація витрат роботодавцеві на облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю: до 106,5 тис грн за облаштування робочих місць людини з інвалідністю 1 групи; до 71 тис грн - за облаштування робочих місць людини з інвалідністю 2 групи, - розповіла пані Жовтяк. – Ми налагодили ефективну комунікацію Служби на регіональному рівні, зокрема, із 163 громадськими та неурядовими організаціями. Інформаційні матеріали розміщуємо, серед іншого, в реабілітаційних центрах, біля кас з продажу квитків військовослужбовцям «Укрзалізниці»».

В межах інформування про права та соціальні гарантії суб’єктів ветеранської політики Офіс Омбудсмена України також проводить активну роз’яснювальну роботу, як під час регулярних зустрічей з членами родин військовополонених, так і під час зустрічей з членами родин загиблих. Водночас аналіз звернень до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини свідчить про наявність проблемних питань сфері соціального захисту ветеранів війни та членів їх родин. «Фіксуємо суттєві затримки з виплатою одноразової грошової допомоги членам родин загиблих. - повідомив Олександр Кононенко. – Також варто звернути увагу на поранених, особливо, інвалідів 1 групи щодо надання їм адресної допомоги, на тих громадян, які проходять лікування та відновлення. Ця категорія громадян точно не можуть самостійно звернутися до ЦНАПів або сервісних послуг».

 Представники громадськості в своїх виступах наголошували на необхідності визначення індивідуальних потреб військовослужбовців, які повертаються до цивільного життя після демобілізації. Окрема увага, на їх думку, має бути приділена психологічній підтримці ветеранів в громадах, а також підтримці родин загиблих військовослужбовців. «Ветеранам не вистачає спілкування в громадах. Родини загиблих також потребують спілкування, - з місцевою владою щодо їх прав та можливостей. Кількість таких родин збільшується», - зазначив учасник бойових дій, представник ГО «Родини полеглих воїнів Кременеччини» Віталій Лабуткін. В свою чергу екс-Голова Ради родин загиблих при Мінветеранів Ірина Міхнюк в свою чергу висловилася за надання можливостей родинам загиблих на ринку праці, зокрема, щодо отримати грантів на створення та розвиток власного бізнесу. Наразі такої можливості вони не мають. «Потрібен відкритий діалог з родинами загиблих щодо питань, які їх турбують. Важлива консолідація громадських організацій з керівниками державних структур на всіх рівнях, в тому числі місцевому. Це сприятиме інформуванню ветеранів та їх родини про їх права та можливості. Інформації дуже багато. Залишилося її роздати всім людям. Потрібна єдина інформаційна платформа. Наголошуємо на цьому», - зазначила пані Міхнюк.

Завершуючи захід, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко зауважив, що від кожного державника залежить, яким чином та коли питання, які турбують ветеранів та членів їх родин, родин загиблих будуть вирішені. Водночас саме це має стати пріоритетом в роботі органів влади, дотичних до реалізації ветеранської політики. «Як ми бачимо, у нас дуже багато питань. Перше – це питання комунікації. Ми налагодимо цей процес. Але від кожного з нас залежить, як швидко та свідомо ми будемо це робити – для блага українців та захисників», - резюмував Анатолій Остапенко.   

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10
22 квітня 2024 15:01
19 квітня 2024 17:53