Оборонна і безпекова політика та соціальний захист залишаються пріоритетними сферами видатків нашої держави.

Більше того, відповідно до Плану для реалізації Ukraine Facility 2024-2027, в наступні три роки Україна за фінансової підтримки Європейського Союзу реалізовуватиме амбітні реформи в соціальній сфері.

Основні напрямки реформ в сфері розвитку людського капіталу ґрунтуються на таких стратегічних цілях на період 2024–2027 років:

- зміцнення освіти та навичок;

- забезпечення доступу до медичних послуг та покращення реабілітації;

- повернення до ринку праці людей, виключених з нього в силу різних обставин, зокрема війни, та усунення соціальних і економічних наслідків війни;

- зростання відсотка фізично, економічно та суспільно активного населення.

Передбачається проведення реформ із урахуванням гендерного підходу, що забезпечує врахування інтересів і досвіду жінок та чоловіків як невід’ємної складової планування, реалізації, моніторингу та оцінювання політики і програм у всіх сферах життєдіяльності суспільства для отримання рівних благ.

 

В рамках Компоненту І Ukraine Facility заплановано, зокрема, провести наступні реформи:

-  Реформа 1. Удосконалення професійної освіти;

-  Реформа 2. Вдосконалення дошкільної освіти;

-  Реформа 3. Удосконалення системи реабілітації людей з інвалідністю;

-  Реформа 4. Перехід від військової служби до цивільного життя;

-  Реформа 5. Покращення соціальної інфраструктури та деінституціалізація;

-  Реформа 6. Покращення функціонування ринку праці;

-  Реформа 7. Забезпечення доступу до житла для осіб, які його потребують;

-  Реформа 8. Покращення соціального забезпечення;

-  Реформа 9. Покращення культурного розвитку.

 

Крім того, продовжиться вдосконалення механізмів фінансування соціального захисту, охорони здоров'я, освіти, підтримки бізнесу, в тому числі за результатами проведених оглядів видатків. Це включатиме реформування пенсійної системи, виплат по інвалідності, вищої освіти тощо, в тому числі з метою забезпечення їхньої фіскальної стійкості. Україна підготувала концептуальну записку щодо реформи соціального захисту в січні 2023 року відповідно до умов програми МВФ та за технічної підтримки Світового банку. Запропоновані реформи в сфері соціального захисту будуть узгоджені з діяльністю МВФ та Світового банку.

 

Отже, програма фінансової підтримки України від Європейського Союзу реалізовуватиметься відповідно до Плану для реалізації Ukraine Facility 2024-2027.

План сприятиме політичним, інституційним, юридичним, адміністративним, соціальним та економічним реформам, необхідним для відповідності цінностям Європейського Cоюзу.

За умови успішної імплементації Плану, завершення бойових дій та постійної підтримки з боку інших донорів очікується, що в наступному десятиріччі економіка України демонструватиме високі темпи зростання.

За оптимістичним сценарієм, реальний ВВП рівня 2021 року повернеться до 2028 року, а до 2033 року, завдяки структурному впливу реформ та внеску інвестицій, економіка може зрости на 40% порівняно з 2021 роком.

 

Довідково:

 

План для Ukraine Facility - технічний документ, необхідний для реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу.

План передбачає реалізацію реформ, які закладуть фундамент для подальшого відновлення й розвитку економіки та інтеграції України до ЄС.

Підготовка Плану для Ukraine Facility здійснювалася Кабінетом міністрів України за координації Міністерства економіки на чолі з Першим віцепрем’єр-міністром – міністром економіки Юлією Свириденко.

Робота над Планом велася в тісній співпраці з Європейським Союзом, а також в ході консультацій з бізнесом, громадським суспільством, аналітичними центрами, народними депутатами та представниками регіонів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10