3 квітня 2024 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

В порядку контролю Комітет заслухав спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини «Щодо стану додержання соціальних та економічних прав повнолітніх осіб, які потребують опіки та піклування, в умовах дії правового режиму воєнного стану».

Особливу увагу у спеціальній доповіді, яку презентувала на засіданні Комітету представник Уповноваженого з соціальних та економічних прав Олена Колобродова, було приділено трьом ключовим проблемним аспектам:

- забезпеченню прав повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, органами державної влади та органами місцевого самоврядування;

-  забезпеченню прав повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, судом;

- реалізації прав повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена, зокрема на соціальний захист, охорону здоров’я, працю, захист їхніх майнових прав.

Зазначалося про низку проблемних питань у відповідних сферах та необхідність розбудовувати в Україні захист прав недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, відповідно до міжнародних стандартів, які передбачені Загальною декларацією прав людини; Європейською конвенцією з прав людини; Міжнародним пактом про громадянські і політичні права; Європейською соціальною хартією (переглянута); Конвенцією про права осіб з інвалідністю.  

За підсумками спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Комітет, зокрема, напрацює відповідні рекомендації Уряду.

Також Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного та прийняти за наслідками розгляду у першому читанні за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» щодо формування комплексного підходу до внутрішньої політики у ветеранській сфері за реєстр. № 11007.

Автори законодавчої ініціативи зазначають, що чинна редакція Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» не містить основних засад внутрішньої політики стосовно всебічної підтримки ветеранів війни, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, членів сімей осіб, зниклих безвісті у зв'язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, членів сімей осіб, які перебувають у полоні, та постраждалих учасників Революції Гідності. «Відсутність законодавчо визначеної рамки та пріоритетів політики щодо ветеранів війни обумовлюють прийняття суперечливих державницьких рішень, безсистемне формування законодавчої бази», - зазначається у пояснювальній записці до законопроекту. Тож, проектом Закону № 11007 пропонується визначити основні засади внутрішньої політики у ветеранській сфері, що закладе фундамент для її належного формування та злагодженої реалізації центральними та місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Народні депутати України – члени Комітету під час засідання також розглянули законопроект, з опрацювання якого Комітет не є головним, а саме: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повороту виконання судових рішень про стягнення заробітної плати чи інших виплат, що випливають з трудових правовідносин у сфері публічної служби за реєстр. № 9524. За наслідками розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу. Про дане рішення Комітет в установленому порядку повідомить головний з опрацювання законопроекту № 9524 Комітет - Комітет Верховної Ради України з питань правової політики.

Крім того, Комітетом було внесено зміни до плану роботи Комітету щодо проведення публічних консультацій щодо наслідків виконання/невиконання рішень Конституційного Суду України у соціальній сфері, а також засідань «круглих столів» на теми:

-         «Соціальне забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Нагальні питання та їх вирішення в умовах воєнного стану»;

-         «Спроможності громад та органів влади запроваджувати ефективну систему соціального захисту прав ветеранів, Захисників і Захисниць України, членів їх сімей».

Наостанок Голова Комітету Галина Третьякова наголосила на необхідності пріоритезувати розгляд законопроектів у соціальній сфері в залі Верховної Ради України. Очільниця Комітету закликала народних депутатів України – членів Комітету долучитися до адвокації законопроектів щодо яких Комітет прийняв позитивне рішення на засіданнях депутатських фракцій та Погоджувальної ради. «Вже 22 важливі законопроекти, рішення по яким Комітет прийняв, очікують розгляду парламентом. Уряд та Офіс Президента пріоритезували більше 10 з них, - повідомила пані Третьякова. – Народні депутати нашого Комітету сумлінно виконують свої обов’язки перед суспільством. Але це не призводить до того, щоб наші законопроекти розглядалися в залі. Ситуація дивна».

Зокрема, розгляду парламентом очікують законопроекти, які стосуються соціальної захищеності дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії рф проти України; створення Державного реєстру осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України; ідентифікації пенсіонерів за кордоном; визначення поняття і процедури врегулювання трудових відносин при передачі суб’єкта господарювання; забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю, тощо.

Схвалення рекомендацій Комітету за наслідками засідання «круглого столу» на тему: «Реабілітація військовослужбовців та ветеранів в Україні. Сучасний стан, проблеми та виклики» (відбулось 29 лютого 2024 року), а також розгляд питання про частковий перегляд висновку Комітету від 31 січня 2024 року (протокол № 174) щодо доцільності включення до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проекту Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян» (реєстр. № 10364 від 21.12.2023) та ухвалення висновку Комітету щодо розгляду проекту Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян» (реєстр. № 10364), поданого народними депутатами України Цибою Т., Третьяковою Г. та іншими народними депутатами України, перенесено.

 

Відеозапис засідання Комітету – за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZRcQISlZAwY

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10