5 квітня 2024 року Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова долучилася до обговорення питань гендерної рівності в процесах інтеграції України до Європейського Союзу. Публічна дискусія на цю тему була організована Комітетом з питань інтеграції України до ЄС у співпраці з ООН Жінки в Україні з метою підвищення обізнаності народних депутатів та депутаток, а також представників і представниць парламенту щодо їхньої ролі у просуванні гендерної рівності та розширенні прав і можливостей жінок.

Галина Третьякова взяла участь у панельній дискусії, присвяченій гендерно специфічним темам у парламентах, та у своєму виступі наголосила на основних законодавчих змінах, прийнятих Верховною Радою України IX скликання, що суттєво змінюють ландшафт захисту прав жінок та чоловіків у соціальній, зокрема трудовій, сфері.

Так, це Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15.04.2021, який надав можливість матері або батьку дитини скористатися правом на отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (як рівне право кожного з батьків дитини). Також цей Закон передбачив, що роботодавець за власні кошти може надавати одному з батьків частково оплачувану відпустку для догляду за дитиною більшої тривалості та запровадив новий вид відпустки – «одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів».

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами» від 13.07.2023 закріпив у законодавстві право вагітної жінки самостійно обирати час початку декретної відпустки (у разі відсутності медичних показань). До прийняття цього Закону жінка була зобов’язана йти в декретну відпустку за 70 календарних днів до пологів та перебувати в ній ще 56 днів після пологів.

Суттєвий вплив на жіночу зайнятість мали Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу» від 04.02.2021, який, зокрема, надав змогу значній кількості жінок, що були вимушені покинути місце свого проживання у зв’язку з повномасштабним вторгнення рф, залишатися у трудових відносинах, а також Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)» від 16.11.2022, який передбачив відшкодування роботодавцем моральної шкоди працівнику у разі порушення його законних прав, у тому числі внаслідок дискримінації, мобінгу (цькування), факт якого підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили.

Також Голова Комітету привернула увагу присутніх до важливості проведення гендерного аналізу щодо кожного законопроекту, зареєстрованого в парламенті, та необхідності подальшого обговорення питання забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство).

Наприкінці виступу Галина Третьякова подякувала організаторам за привернення уваги до такої важливої теми та наголосила на тому, що слід не забувати: гендерний захист стосується обох статей, і у тому числі це повинно бути відображено у положеннях пенсійного законодавства, де на сьогодні спостерігаються окремі прояви дискримінації осіб чоловічої статі.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10