Відповідно до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання 8 квітня 2024 року у м.Луцьк Волинської області відбулося виїзне засідання «круглого столу» на тему: «Спроможності громад та органів влади запроваджувати ефективну систему соціального захисту прав ветеранів, Захисників і Захисниць України, членів їх сімей». Захід відбувся під головуванням очільника підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка.

До участі у цьому заході долучилися народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, органів місцевого самоврядування, наукових установ, громадських організацій та засобів масової інформації.

Головуючий на засіданні «круглого столу» зауважив, що тематика заходу є актуальною і важливою, зважаючи на збройну агресію росії проти України, що потребує від органів державної влади належного реагування, зокрема у сфері соціального захисту ветеранів та членів їх сімей.

«Склалася національна традиція щодо вироблення внутрішньо національної політики соціального захисту громадян та членів їх сімей, яка реалізується, як правило, шляхом запровадження загальнодержавної концепції, організації діяльності органів управління соціального захисту, налагодження державної та громадської підтримки , соціального страхування. Верховна Рада України, Уряд, кожен громадянин мають вжити всіх заходів, спрямованих на покращення соціально-економічних умов та підвищення добробуту Захисника та Захисниці і членів їх сімей та постійно піклуватись про членів сімей загиблих (померлих) наших воїнів. Після формування основ державної політики стосовно визначеної проблеми необхідно встановити контроль процесу реалізації ветеранської політики. Потрібно зробити все, щоб напрацювати механізми та знайти шляхи вирішення проблемних питань. Соціальний захист населення є одним з основних обов’язків держави. Ветерани війни в Україні належать до специфічної соціальної верстви населення, до якої має бути особливе й уважне ставлення з боку держави. Адже саме ветерани війни заслуговують на особливі пошану та повагу в суспільстві», - зазначив у своєму виступі Анатолій Остапенко.

Заступник Голови Волинської обласної військової адміністрації Мирослава Якимчук поінформувала присутніх про стан соціального захисту та реабілітаційних послуг для ветеранів війни, Захисників та Захисниць і членів їх сімей в області. За її словами соціальна підтримка ветеранів в області здійснюється шляхом виконання державних та місцевих програм соціального захисту. Також, програми підтримки ветеранів діють у всіх територіальних громадах області.

Мирослава Якимчук водночас відмітила, що з 2014 року понад 12 тисяч жителів області визнані учасниками бойових дій, а майже 2 тисячі отримали інвалідність внаслідок війни. Волинським ветеранам встановлено ряд соціальних гарантій, серед яких: виплата одноразової матеріальної допомоги, грошова компенсація на оплату житлово-комунальних послуг та проїзд, оздоровлення та лікування тощо. Разом із тим, в області працюють над підтримкою ментального здоров’я ветеранів. З цією метою ще у 2018 році створено групу «швидкого реагування», яка у 2023 році здійснила близько 400 виїздів.

Також активно розвиваються реабілітаційні можливості області. Лише з початку 2024 року 11 закладів охорони здоров’я Волині уклали договори за напрямом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», ще 15 – за напрямом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».

Крім того, для реалізації прав ветеранів та отримання ними різного роду послуг територіальними громадами активно задіються Центри надання адміністративних послуг та установи соціального спрямування.

Заступник Міністра у справах ветеранів Руслан Приходько окреслив пріоритети та напрямки роботи Міністерства, відзначив високий рівень надання послуг військовим у Волинській області.

«Головне завдання, яке стоїть нині – це тотальна трансформація ветеранської політики. Ветеранська політика – це не «сухі» цифри, статистики, звіти. Це конкретні випадки успішного повернення ветеранів до цивільного життя. Коли ветеран стає рушієм нашої держави, розвиває економічний компонент і в будь-який момент готовий повернутися до захисту держави», – наголосив Руслан Приходько.

На переконання заступника Міністра, слід ефективно перезавантажити ветеранську політику в цілому. І надважливу роль в цьому процесі відіграють громади. Адже, якщо немає інфраструктури на місцях, куди повертається ветеран, то про яку якісну ветеранську політику може йти мова?

Водночас ним було зазначено про необхідність створення «єдиного вікна» з надання повного комплексу послуг ветеранам та членам їхніх родин.

Як відмітив Руслан Приходько, «Повернення кожного ветерана починається з оформлення документів, отримання статусу та всіх належних пільг і соціальних гарантій. Тому ми прагнемо до тотальної цифровізації кожної з послуг. В планах на майбутнє – розробка паспорта готовності громад до інтеграції ветеранів. Тому важливо максимально посилювати роботу в громадах».

Також заступник Міністра наголосив щодо необхідності актуалізації роботи Міністерства в напрямку взаємодії з Офісом Омбудсмена, територіальними громадами, громадськістю. Розробка  стратегії ветеранської політики та осучаснення законодавчої бази є пріоритетним завданням для Міністерства, зокрема, розроблення та внесення на розгляд Уряду законопроекту про основні засади державної ветеранської політики.

Заступник директора департаменту – начальник відділу соціальної політики Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України Сергій Кучеренко відмітив плідну співпрацю з колегами з Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства соціальної політики України та силовими структурами. В свою чергу, він доповів про роботу Міністерства оборони України в напрямку напрацювань у сфері захисту прав військовослужбовців та про заходи, які здійснюються на сьогодні щодо соціального захисту прав військовослужбовців, ветеранів, членів сімей загиблих Захисників і Захисниць України. Зокрема, зупинився на питаннях грошового забезпечення, реабілітації військовослужбовців, а також забезпечення житлом родин загиблих військовослужбовців.

Народний депутат України Ірина Констанкевич у своєму виступі наголосила: «Вже зараз потрібно готувати систему відновлення ветеранів (психологічну, реабілітаційну, професійну та інші). Кількість ветеранів незабаром може істотно зрости. Йдеться про цифру близько 4,7-5 мільйонів ветеранів. Тому найближчим часом постане потреба забезпечити наших Захисників та Захисниць цілим комплексом послуг, зокрема, соціальних послуг. Політика підтримки ветеранів має бути персоналізована, превентивна, адаптована під реальність, максимально ефективна і без зайвої бюрократії. Що повинна робити держава? Потрібно закласти цю підтримку на законодавчому, організаційному та виконавчому рівні».

Водночас під час виступу Ірина Констанкевич доповіла про проведене соцопитування у Волинській області, відповідно до якого із усіх територіальних громад Волинської області (їх 54) 5 мають окремі програми соціальної підтримки ветеранів - це Іваничівська,  Ковельська,  Луцька, Любомльська, Павлівська територіальні громади, а усі решта – включають допомогу ветеранам та членам їх сімей у «Програми соціального захисту та підтримки населення» відповідної громади.

«При збільшенні видатків на ветеранську діяльність з Державного бюджету мають бути виділені цільові субвенції в громади на фінансування державної ветеранської політики в Україні. Ветеран має відчувати і бути переконаним у тому, що він потрібен громаді і державі», – наголосила Ірина Констанкевич.

Представники територіальних громад Волинської, Житомирської, Вінницької, Кіровоградської обласних військових адміністрацій у своїх виступах поділилися досвідом щодо реалізації ветеранської політики, забезпечення ветеранів адміністративними, інформаційними, реабілітаційними, соціальними послугами тощо. Водночас, було порушено низку питань, що, на їх думку, також потребують вирішення.

Підсумовуючи обговорення на засіданні «круглого столу» голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко резюмував, що потрібно змінювати законодавство, яке не відповідає сьогоднішнім реаліям та викликам. Також наголосив на  подальшій плідній співпраці органів місцевого самоврядування, виконавчої та законодавчої гілок влади і громадськості в сфері вдосконалення чинного законодавства та розвитку нової ветеранської політики країни.

Разом до Перемоги!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 15:54
29 квітня 2024 12:29
26 квітня 2024 16:17
26 квітня 2024 12:01
26 квітня 2024 11:25
26 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 15:49
25 квітня 2024 13:55
24 квітня 2024 17:42
23 квітня 2024 13:10