Сьогодні відбулася вже друга за тиждень неформальна зустріч Голови Комітету соцполітики Людмили Денісової з представниками інститутів громадянського суспільства, що займаються проблемами внутрішньо переміщених осіб.

25 травня 2017, 16:54

 

Цього разу, за сприянням Канадської неурядової федерального рівня організації "Stabilization Support Services", на зустріч запрошено народних депутатів України - членів Міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» у Верховній Раді України VIII скликання.

Спілкування було дуже насиченим і різнобічним, за менш ніж годину обговорили широке коло питань:

призупинення видаткових операцій рахунку за рішенням Ощадбанку у зв'язку із відсутністю або несвоєчасного проходження внутрішньо переміщеними особами ідентифікації;

припинення пенсійних виплат при бажанні особи відмовитися від статусу внутрішньо переміщеної особи, але неможливості надати пенсійну справу в паперовому вигляді;

невиконання державними органами обов’язку щодо забезпечення виплат пенсій  на дому для інвалідів І групи та інших маломобільних груп населення із числа переселенців, а також тих, хто залишився на непідконтрольній Україні території тощо.

«Питання, які лунають зараз, під час дискусії, не належить до простих питань популізму, а вирішення деяких з них перебуває в зоні ризику. Але я говорила і у вівторок, коли в порядку контролю на засіданні Комітету заслуховували інформацію Уряду про результати проведення верифікації соціальних виплат і пенсій, я і зараз знов повторюю, що всі громадяни України повинні мати однакові права і доступ до пенсійного забезпечення», - наголосила Людмила Денісова.

По завершенню заходу Голова Комітету звернулася до присутніх учасників заходу: «Мені б дуже хотілося перевести дискусію у практичну площину і прошу підтримати мою пропозицію створити у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення робочу групу з напрацювання законодавчих пропозицій, спрямованих на вирішення пенсійної проблематики ВПО та інших питань з урахуванням міжнародного досвіду, зокрема таких країн як Ізраїль, Сербія, Хорватія, Молдова, Грузія, Німеччина».

Людмила Денісова запросила всіх присутніх депутатів та представників громадських організацій, які мають практичний досвід в зазначеній сфері, до складу робочої групи. Крім того запрошено представників центральних органів влади та Пенсійного фонду України.

Перше засідання робочої групи відбудеться вже 30 травня 2017 року.