Людмила Денісова: «Сьогодні потрібно провести ревізію законодавства щодо прав внутрішньо переміщених осіб»

16 червня 2017, 09:26

Законодавство щодо прав внутрішньо переміщених осіб потребує ревізії та вдосконалення.

Про це заявила голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова під час координаційної зустрічі Радників з питань внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з народними депутатами України фракцій і груп парламенту. Захід ініційований канадською неурядовою організацією «Stabilization Support Services», яка опікується питаннями захисту прав ВПО.

«На сьогоднішній зустрічі звучать ті проблеми, які виникли першого грудня 2014го року. На жаль, Кабінетом Міністрів України тоді було прийнято рішення, яке дискримінує людей таким штампом, як внутрішньо переміщена особа», - зазначила Людмила Денісова.

Вона також додала, що у законодавстві прописаний механізм отримання статусу переміщеної особи, а зворотної процедури, яка б при цьому не звужувала права громадян, немає.

За словами депутата, сьогодні склалась така ситуація, що відмовившись від статусу переселенця, людина, по суті, відмовляється і від пенсії, бо пенсійний фонд одразу ж вимагає паперову пенсійну справу, яку треба шукати на непідконтрольній території.

«Ми боремося за вирішення цих проблем і використовуємо усі наші можливості, але деякі питання ми не можемо вирішити, тому що вони стосуються виключно повноважень Кабінету Міністрів України», - наголосила Людмила Денісова.

Окрім того, голова Комітету закликала представників організацій, які займаються проблемами внутрішньо переміщених осіб, до співпраці та значила: «У цьому питанні ми знаходимося по один бік із організаціями присутніми тут. В цьому ви (організації) знаходитеся попереду нас».

Наприкінці зустрічі сторони домовились про подальшу активну співпрацю та спільну роботу над покращенням становища внутрішньо переміщених осіб.