Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Олександр Дроздик та представники Регіональної Місії Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, Білорусі та Молдові (USAID) обговорили питання реформування трудового законодавства

12 вересня 2017, 17:49

11 вересня 2017 року Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик провів робочу зустріч із Старшим спеціалістом з питань трудових відносин і прав трудящих (USAID) пані Бамою Атрея, керівником програм розвитку демократії та врядування Відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID Іриною Смоліною та керівником представництва Центру Солідарності в Україні Трістаном Масатом.

Під час зустрічі обговорювалися питання, які стосуються регулювання трудових відносин, зокрема щодо підготовки та прийняття проекту Трудового кодексу України. Олександр Дроздик зауважив, що держава взяла на себе зобов’язання щодо визначення мінімальних трудових та соціальних стандартів, які мають відповідати не лише міжнародним договорам, а й потребам ринку і вимогам суб’єктів трудових відносин.

Голова підкомітету поінформував,  що після прийняття 5 листопада 2015 року у першому читанні за основу проекту Трудового кодексу України (реєстр. № 1658 дооп.) Верховна Рада України доручила Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні. Загалом до порівняльної таблиці проекту Кодексу увійшло близько 1900 пропозицій та поправок від народних депутатів України.

У свою чергу пані Бама Атрея запитала про участь у процесі підготовки проекту Кодексу сторін соціального діалогу, науковців та міжнародних організацій та громадськості.

Олександр Дроздик у відповідь зазначив, що Комітет завжди відкритий для широкого кола громадськості, а також наголосив на тому, що над підготовкою цього документу працювала Робоча група з числа народних депутатів України, представників міністерств, в тому числі Міністерства соціальної політики України, інших центральних органів виконавчої влади, Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, Європейської бізнес асоціації, громадських організацій та науковці. Загалом, було проведено близько 38 засідань робочої групи.

Крім того, в квітні 2016 року відбулася зустріч членів робочої групи з представниками Міжнародної організації праці, на якій було представлено технічні коментарі до проекту Трудового кодексу України. Під час зустрічі, зазначив Олександр Дроздик, члени робочої групи обговорили з представниками МОП викладені ними зауваження. За результатами опрацювання робочою групою технічних коментарів до проекту Трудового кодексу України майже усі зауваження  враховано.

Голова підкомітету також зазначив, що підготовлений проект Трудового кодексу України є комплексним та узгодженим документом, який приведено у відповідність стандартам ЄС та базовим трудовим стандартам Міжнародної організації праці.

Резюмуючи робочу зустріч Олександр Дроздик відмітив про готовність Комітету до подальшої співпраці з Місією USAID в Україні у процесі законотворчої роботи.