Верховна Рада прийняла пенсійну реформу

03 жовтня 2017, 21:07

Сьогодні Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій (№6614). "За" проголосувало 288 народних депутатів.

Як зазначила народний депутат України, Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова: "Я вдячна народним депутатам за те, що сьогодні ми дуже швидко пройшли всі поправки і остаточно проголосували за законопроект, який безперечно є пенсійною реформою. Найближчим часом 10 млн наших громадян отримають підвищення своїх пенсій. Але крім підвищення ми заклали в документ головне - принцип соціальної справедливості при призначенні пенсій".

Законопроект передбачає: осучаснення розмірів пенсії для 5,6 млн. пенсіонерів з урахуванням показника середньої зарплати у розмірі 3764,40 грн в середньому збільшення відбудеться на 700 грн; запровадження мінімальної гарантованої пенсії за умови повного страхового стажу на рівні 1452 грн; підвищення пенсії для одного мільйона пенсіонерів, які не мають повного стажу, до рівня прожиткового мінімуму - 1373 грн; поновлення виплати пенсії в повному обсязі для 600 тис. працюючих пенсіонерів; скасування зменшення розміру пенсій для 104 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію.

Також законопроект передбачає зміну умов призначення пенсій. В першу чергу - це відновлення страхового принципу та соціальної справедливості при призначенні пенсії. Як зазначила Голова Комітету соцполітики: " Якщо людина все життя працювала, офіційно отримувала більшу заробітну плату – вона вийде на пенсію раніше і отримає достойний розмір пенсії. Якщо ж людина менше працювала – то і розмір пенсії в неї буде невеликий, і вийти на пенсію вона зможе трохи пізніше. А якщо ж людина взагалі не працювала, або ж працювала неофіційно, і це її вибір – то це вже обов’язок держави забезпечити її соціальною допомогою, а не платити пенсію за рахунок інших працюючих".

 

Основні положення законопроекту:

провести з 1 жовтня 2017 року перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших виплат з урахування прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 грудня 2017 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», збільшеного на 79 гривень;

змінити порядок індексації та перерахунку пенсій. Згідно із Законом, щороку проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії. Зазначений показник  у 2019-2020 роках збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін та 50% показника зростання середньої заробітної плати за попередній рік (з 2021 - за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення);

змінити порядок визначення мінімального розміру пенсії;

запровадити новий порядок виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу;

запровадити єдині правила призначення пенсій;

застосувати новий порядок визначення права на призначення пенсій, обчислення розміру та здійснення пенсійних виплат для окремих категорій громадян та інші заходи з удосконалення та реформування солідарної складової пенсійної системи.

Законом також запроваджується низка заходів у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, стосовно збору та обліку єдиного внеску, соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, на випадок безробіття, а також у сфері зайнятості населення.

У Законі враховано пропозиції, схвалені постановою Верховної Ради України за результатами розгляду законопроекту в першому читанні,щодо:

вивчення можливості зміни формули обчислення розміру пенсії за віком;

збереження пільгових умов пенсійного забезпечення для жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей;

передбачення в окремому законодавчому акті порядку одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку із перебуванням на тимчасово не контрольованій державною владою України території.

Окремо доручається Уряду до 1 листопада поточного року  подати на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо перерахунку пенсій військовослужбовців із урахуванням оновленого грошового забезпечення.