Комітет соцполітики ініціює проведення перевірки Фонду соціального страхування

04 жовтня 2017, 18:56

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Міністерству соціальної політики провести аудиторську перевірку Фонду соціального страхування. Про це сьогодні під час засідання Комітету повідомила його Голова, народний депутат України Людмила Денісова.

Як зазначила Голова Комітету: "Реформування Фонду соціального страхування - це багатостраждальне питання, яке розглядається Комітетом вже три роки. Ситуація на сьогодні трохи покращилась, але лише в 5 областях повністю завершилось реформування. Ми наполягаємо на завершенні цього процесу до 1 листопада поточного року".

Також вона нагадала, що питання реорганізації Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та їх робочих органів тягнеться з грудня 2014 року, з ухвалення Верховною Радою України відповідного Закону. Але, безпосередній процес реорганізації фондів розпочався лише у грудні 2015 року і досі не завершений. Тому стан реформування загальнообов’язкового соціального страхування та утворення Фонду соціального страхування знаходяться на постійному контролі Комітету соцполітики.

За результатами заслуховування Міністра соціальної політики Андрія Реви та керівника Фонду Євгена Баженкова, Комітетом було надано низку рекомендацій щодо завершення процесу утворення Фонду та реорганізації двох фондів соціального страхування, які ліквідуються. Зокрема, Мінсоцполітики забезпечити належний контроль за діяльністю Фонду соціального страхування та ініціювати проведення аудиторської перевірки його діяльності. Окремо, Фонду соціального страхування рекомендовано заслухати стан виконання постанови правління Фонду  № 34 "Деякі питання реорганізації фондів соціального страхування", а також проаналізувати показники діяльності керівників управлінь дирекцій Фонду, які не забезпечили реорганізацію на місцях і вжити відповідних заходів впливу.

Також Комітетом було рекомендовано Уряду прискорити запровадження електронного реєстру листків непрацездатності.