Комітет рекомендував Парламенту прийняти за основу законопроект про перерахунки пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим

05 квітня 2018, 09:57

4 квітня 2018 року народні депутати України – члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянули проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим) (реєстр. № 7406), поданий народним депутатом України Міщенком С. Г.

Законопроектом пропонується передбачити для наукових працівників, журналістів, працівників органів місцевого самоврядування та державних службовців, яким призначено пенсію до проведення в жовтні 2017 року пенсійної реформи, право на перерахунок пенсії на тих підставах, які діяли на час виходу особи на пенсію, у тому числі у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим працівникам. При цьому, умови та порядок перерахунку пенсій таким особам визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

У свій час держава гарантувала підвищений соціальний захист, зокрема право на «спеціальне» пенсійне забезпечення таким особам, в тому числі і перерахунки таких пенсій. Слід також зазначити, що державні службовці у минулі роки сплачували підвищені внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування: з 1993 року по 2011 рік -  5%, тоді як інші працівники – 2%, тобто більше у два з половиною рази, а з 2011 року – 6,1% проти 3,6%, тобто більше ніж в 1,7 рази.

Перший заступник Голови Комітету Сергій Каплін наголосив, що питання конституційних гарантій повинно стати головним пріоритетом держави, люди не повинні страждати, необхідно віднайти можливості для здійснення таких перерахунків, зокрема і шляхом подання законодавчих ініціатив для наповнення бюджету Пенсійного фонду України.

Народний депутат України – член Комітету Наталія Веселова також наголосила на тому, що людям необхідно повернути їх зароблене.

В обговорені взяла участь народний депутат України Альона Шкрум, яка  зазначили, що на сьогодні у судових органах розглядається велика кількість позовних заяв та скарг з вимогою щодо перерахунку таких пенсій. Отже питання потребує невідкладного врегулювання.

За результатами розгляду народні депутати України - члени Комітету одноголосно підтримали та рекомендували Парламенту прийняти законопроект за основу.