Сергій Каплін та представники програми «Радник з питань ВПО» обговорили питання пенсійних виплат громадянам України, які проживають на тимчасово непідконтрольній території

19 квітня 2018, 18:25

 

19 квітня 2018 року Перший заступник Голови Комітету Сергій Каплін провів координаційну зустріч з представниками програми «Радник з питань ВПО».

До складу делегації входили програмний і виконавчий директори «Stabilization Support Services» Дермот Гамільтон і Ольга Іванова, координатор програми «Радник з питань ВПО» Валерія Вершиніна, а також представники посольства Великобританії в Україні - керівники програм Посольства Фіона Куглан і Наталія Василюк та регіональний радник Посольства з питань конфліктів Рейчал Вільямс.

Під час зустрічі порушувалось питання надання допомоги Україні у забезпеченні підтримки внутрішньо переміщених осіб та українських громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольній території, зокрема, відновлення виплат пенсій громадянам у зоні конфлікту, обговорювались можливі шляхи практичної реалізації цього завдання.

Сергій Каплін зазначив на необхідності розробити нову стратегію виплати пенсій нашим громадянам на непідконтрольних територіях із залученням установ Ощадбанку, Товариства Червоного Хреста України, ОБСЄ, а також створити окремі програми, які будуть передбачати не тільки процес виплати пенсій: «Потрібно думати про довгострокову перспективу, ми будемо з'єднувати країну, реінтегровувати і відбудовувати Донбас, саме тому ми повинні подбати про забезпечення виплати пенсій, виконати свої обов’язки перед людьми».

Дермот Гамільтон підтримав зусилля Комітету і повідомив, що проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян (реєстр. № 6692), який  надає можливість створити механізм виплати пенсій мешканцям окремих територій Донецької і Луганської областей, наразі знаходиться на розгляді у Парламентській асамблеї Ради Європи, яка напрацювала до нього рекомендації.


Учасники зустрічі домовились продовжувати спільну роботу, в цьому напрямку разом з народними депутатами України, представниками правозахисних організацій, громадськості та органів виконавчої влади.