Комітет підтримав законодавчу ініціативу, спрямовану на забезпечення врахування реальних споживчих цін при встановленні розміру прожиткового мінімуму

07 червня 2018, 09:29

Вчора на засіданні Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення було розглянуто законопроекти народних депутатів України Березкіна С.С. (реєстр. № 8193) та Королевської Н.Ю. і Солода Ю.В. (реєстр. № 8193-1), положення яких спрямовані на створення законодавчих підстав для забезпечення відповідності прожиткового мінімуму, встановленого Державним бюджетом України, його фактичному розміру.

Очільник Комітету Сергій Каплін звернув увагу народних депутатів України та усіх присутніх на особливу актуальність вказаних проектів, оскільки на даний час фактичний прожитковий мінімум більш ніж у два рази перевищує офіційно затверджений прожитковий мінімум, який не відображає реальної вартісної величини споживчого кошику, а відтак не може забезпечити нормальне функціонування організму людини, збереження її здоров’я, та задовольнити основні соціальні і культурні потреби особистості.

За результатами обговорення вказаних законодавчих ініціатив більшістю членів Комітету було підтримано проект закону про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про прожитковий мінімум» щодо забезпечення врахування фактичних споживчих цін при встановленні розміру прожиткового мінімуму (реєстр. № 8193).

Даним проектом пропонується визначити, що для встановлення розміру прожиткового мінімуму проводиться розрахунок вартісних величин наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг на основі середніх споживчих цін (тарифів) в країні за місяць, що передує місяцю проведення розрахунку.

На думку Комітету, прийняття цього законопроекту сприятиме встановленню розміру прожиткового мінімуму на основі реальних споживчих цін, а відтак забезпечить реалізацію державою конституційної гарантії громадян на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї.