17 жовтня 2018 року відбулась зустріч народних депутатів України – членів Комітету з представниками профспілкових та громадських організацій працівників вугільної промисловості - потерпілих внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання

17 жовтня 2018, 18:23

Під час зустрічі народні депутати України – члени Комітету, представники Міністерства соціальної політики України, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування разом з представниками Спілки організацій інвалідів праці, потерпілих та сімей загиблих на виробництві України «Координаційна рада» та Головою Конфедерації вільних профспілок України Волинцем М.Я. обговорили проблемні питання соціального захисту та пенсійного забезпечення потерпілих внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання.

Під час обговорення Перший заступник голови Комітету С.М.Каплін звернув увагу учасників зустрічі, що деякі питання соціального захисту та підвищення рівня матеріального забезпечення шахтарів потерпілих на виробництві протягом тривалого часу не знаходять вирішення.

Зокрема, представники шахтарських громадських організацій наголосили на необхідності вирішення таких питань, як:

1. Проведення перерахунку та осучаснення сум щомісячних страхових виплат за період 2015 – 2016 років. З 01.01.2015 року до стабілізації фінансово-економічної ситуації у країні було призупинено проведення щорічного перерахунку щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві. Відновлено перерахунок лише з 01.03.2017 року.

2. Збереження щомісячних страхових виплат потерпілим внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання через Фонд соціального страхування України. Представники громадськості висловлювали побоювання щодо передання функцій виплати щомісячних страхових виплат Пенсійному фонду України.

3. Розширення кола працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах, які мають право на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на зазначених роботах не менше 25 років, відповідно до частини третьої статті 114 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», також електрозварювальниками (електрогазозварювальниками, газозварювальниками тощо) підземними.

В свою чергу заступник Міністра соціальної політики України, виступаючи перед учасниками зустрічі, зазначив, що протягом 2017 – 2018 років здійснено чотири етапи перерахування та осучаснення страхових виплат. За результатами перерахунків зростання середнього розміру щомісячної страхової виплати склало майже 1400 грн., а для потерпілих шахтарів понад 1700 грн.

Він також запевнив, що питання про об’єднання Фонду соціального страхування і Пенсійного фонду України на даний час не розглядається. Мінсоцполітики спільно з Пенсійним фондом та Фондом соцстрахування проводить роботу щодо створення нових механізмів надання послуг, зокрема, в Центрах надання адміністративних послуг або в територіальних громадах з метою наближення послуг до населення.

Сергій Каплін, підсумовуючи обговорення, запропонував  звернутись до Урядових органів та провести додаткову зустріч з представниками профспілок та громадськості з метою пошуку шляхів вирішення порушених питань.