28 листопада 2018 року відбулась робоча нарада з обговорення основних проблем, які виникають при призначенні житлових субсидій

29 листопада 2018, 16:37

28 листопада 2018 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення провів робочу нараду з обговорення основних проблем, які виникають при призначенні житлових субсидій відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 р. №  329 зі змінами від 17.10.2018 року № 841), та шляхів їх вирішення.

У робочій нараді взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рахункової палати України, громадських організацій.

Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін звернув увагу присутніх на те, що останнім часом до Комітету надходять численні звернення громадян, яким відмовляють у призначенні субсидії через те, що вони не можуть довести, що члени їхнього домогосподарства з ними не живуть. В спільній співпраці з Міністерством Комітету вдалося врегулювати питання надання субсидії зазначеним особам.

Генеральний директор Директорату сімї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко підтвердив: «Щоб довести факт окремого проживання зареєстрованої у вашій оселі рідні, достатньо будь-якого документа, що підтверджує постійне перебування його в іншому місці. Таким документом може бути довідка з місця роботи, договір оренди житла, довідки з садка чи школи, куди ходить дитина тощо».

Крім того, Віталій Музиченко запевнив учасників наради, що зазначений перелік документів не є вичерпним, і зауважив, що у разі, якщо такі документи отримати неможливо - має бути акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства соціальними інспекторами.

В свою чергу, очільник Комітету Сергій Каплін зауважив, що соціальних інспекторів у сільській місцевості в середньому один або двоє на район, а перевірок таких багато. Це теж проблема, яка невідкладно має бути вирішена Урядом.

Віталій Музиченко повідомив про те,  що розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України щодо врегулювання питання передачі функцій соціальних інспекторів об’єднаним територіальним громадам, що дозволить більш ефективно працювати Комісіям з питань призначення житлових субсидій. Ця постанова наразі проходить погодження у Міністерстві юстиції України та найближчим часом буде подана на схвалення до Кабінету Міністрів України. Її прийняття надасть можливість  оперативно  та ефективно відповідати на виклики часу, уникати помилок минулого та збільшити чисельність призначення субсидій через прийняття рішення відповідними Комісіями.

Разом з тим, Сергій Каплін поінформував присутніх про те, що Комітет контролюватиме, щоб ця постанова якомога швидше надійшла в Уряд, бо щотижня в органи соцзахисту звертається 150 тисяч українців за субсидіями і тому треба невідкладно вирішувати це питання.

Директор Департаменту моніторингу соціальних прав Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Світлана Глущенко наголосила на необхідності доповнення зазначеного Порядку положенням про визначення терміну «домогосподарство». З нею погодився і заступник директора Департаменту статистики послуг – начальник відділу моніторингу соціальних програм та одноразових обстежень Державного комітету статистики України Андрій Герасименко.

За результатами обговорення учасники наради дійшли висновку, що потребують врегулювання питання щодо:

призначення житлової субсидії членам домогосподарства у разі, якщо деякі з них зареєстровані, проте не проживають за адресою реєстрації, в тому числі і внутрішньо переміщеним особам, а також тим з них, які проживають в модульних містечках;

безумовного надання житлової субсидії особам, які хворіють на онкологічні захворювання, та інвалідам I-ї і II-ї груп незалежно від доходів членів домогосподарства, а також особам, чиє майно пошкоджено або зруйновано внаслідок проведення антитерористичної операції (операції об’єднаних сил).

Крім того, Сергій Каплін наголосив на тому, що Міністерству соціальної політики України слід посилити роз’яснювальну роботу серед населення в регіонах стосовно надання житлових субсидій у виняткових або нестандартних випадках та розміщувати відповідні директиви Міністерства щодо призначення житлових субсидій на офіційному веб-сайті.

 Міністерству соціальної  політики України передано ряд звернень громадян, які хворіють на онкологічні захворювання, проте їм відмовлено у призначенні житлової субсидії, для розгляду та термінового вирішення.

Учасники наради домовилися про подальшу взаємодію органів влади та громадськості задля оперативного вирішення питань призначення субсидій громадянам України.

З роз'ясненнями Міністерства соціальної політики України щодо порядку призначення субсидій в окремих випадках можна ознайомитися за посиланнями:

/documents/31027.pdf

/documents/31026.pdf