30 листопада 2018 року Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін здійснив робочу поїздку на Казенне підприємство «Шосткинський казенний завод «Зірка» з метою вирішення питання щодо виплати заборгованої зарплати його працівникам

30 листопада 2018, 16:59

Порушення гарантованого Конституцією України права працівників на своєчасне одержання винагороди за працю, наслідком чого є заборгованість із заробітної плати, є однією з найгостріших соціальних проблем України.

13 листопада 2018 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулася робоча нарада з обговорення ситуації, що склалася в країні у зв’язку з високими показниками заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, в установах і організаціях державного сектору економіки.

Під час обговорення вказаного питання було відмічено, що одну з найбільших сум заборгованості складають борги підприємств, що знаходяться у сфері управління Державного концерну «Укроборонпром». Оскільки в умовах триваючого військового конфлікту на Сході України ці підприємства мають стратегічне значення для економіки та безпеки країни, проблеми з виплатою заробітної плати їх працівникам мають бути вирішені якнайшвидше.

З огляду на зазначене та за результатами проведення наради Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін прийняв рішення здійснити робочу поїздку у місто Шостку Сумської області на Казенне підприємство «Шосткинський казенний завод «Зірка», на якому склалася вкрай критична ситуація, пов’язана як із накопиченням значних сум заборгованості з виплати заробітної плати, так і з життєзабезпеченням самого заводу та виникненням у зв’язку з цим реальної загрози втрати робочих місць його працівниками.

30 листопада цього року відбулася вказана робоча зустріч народних депутатів України, представників центральних органів виконавчої влади, Державного концерну «Укроборонпром», громадських організацій, керівництва та працівників Шосткинського казенного заводу «Зірка».

Під час зустрічі очільник Комітету Сергій Каплін гостро поставив питання погашення зарплатних боргів працівників заводу перед представниками Державного концерну «Укроборонпром» та  наголосив, що в умовах воєнного стану категорично не можна допускати відтоку кваліфікованих спеціалістів оборонної промисловості.

В свою чергу представники Державного концерну «Укроборонпром» повідомили, що наразі вже мають замовлення для «Зірки» на 80 млн. гривень, а на наступні два роки мають план розвитку заводу на 1 мільярд гривень, зокрема і щодо модернізації виробничого обладнання.

За результатами активної дискусії учасники робочої зустрічі домовилися про забезпечення спільного моніторингу ситуації на Казенному підприємстві «Шосткинський казенний завод «Зірка» та подальшу співпрацю у вирішенні проблеми заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах оборонної промисловості.