В парламенті відбулася зустріч народних депутатів України з представниками місії Європейської конфедерації профспілок

15 лютого 2019, 09:30

 

14 лютого 2019 року у стінах парламенту відбулася зустріч народних депутатів України з представниками місії Європейської конфедерації профспілок.

Участь у заході взяли від Верховної Ради України Сергій Каплін – Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Юрій Мірошниченко – народний депутат України, представник політичної партії «Опозиційна платформа «За життя» та Наталія Веселова – секретар Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Місію Європейської конфедерації профспілок представляли Антон Лєппік - Виконавчий секретар Пан’європейської ради профспілок, Джозеф Стредула - Голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок, Богумил Чап - Керівник міжнародного департаменту Чесько-Моравської конфедерації профспілок, Анджей Маріан Адамчик - Міжнародний секретар польського профоб’єднання «Солідарність», Мирослав Хайнош - Керівник міжнародного департаменту Конфедерації профспілок Словаччини, Григорій Осовий - Голова Федерації профспілок України, Віце-президент Міжнародної конфедерації профспілок та Михайло Волинець - Голова Конфедерації вільних профспілок України.

Привітавши учасників зустрічі, очільник Комітету Сергій Каплін запропонував для обговорення низку питань: трудова міграція українців, створення нових робочих місць, забезпечення гідної оплати праці, порушення та захист прав профспілок, реформа трудового законодавства тощо.

В свою чергу, Григорій Осовий окреслив мету візиту місії щодо ознайомлення зі становищем українських працівників, зокрема факторами, які зумовлюють їх масову міграцію до країн ЄС, а також ходом реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. В доповнення до його слів Виконавчий секретар Пан’європейської ради профспілок Антон Леппік зазначив, що Місію хвилюють факти порушення прав профспілок, численні випадки травматизму на робочому місці, невиконання інспекцією праці покладених на неї функцій в повному обсязі та інші негативні фактори, що призводять до збільшення трудової міграції українців. Також він повідомив про бажання членів місії детально ознайомитися з ситуацією в Україні, сприяти забезпеченню Асоціації України з ЄС та порушувати обговорювані сьогодні питання на рівні Європи.

У своєму виступі Голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок Джозеф Стредула також відмітив, що Україна потребує макроекономічної стабільності, забезпечення працівникам гідних умов праці та заробітних плат, реального соціального діалогу, навівши приклади врегулювання цих питань в Чеській Республіці.

В дискусії взяли участь народні депутати України Наталія Веселова та Юрій Мірошниченко, Голова конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець та члени місії Європейської конфедерації профспілок Анджей Маріан Адамчик і Мирослав Хайнош.

Підсумовуючи результати зустрічі, Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін подякував членам Місії за їх увагу до України та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю і конструктивний діалог.