У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Проблеми мобінгу в Україні»

25 квітня 2019, 15:51

24 квітня 2019 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Проблеми мобінгу в Україні».

У заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету, представники центральних органів виконавчої влади, Державної служби зайнятості (Центрального апарату), Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Верховного Суду, об’єднань профспілок та організацій роботодавців, наукових установ, громадських організацій.

Під час засідання обговорено законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу (р. № 10118, н.д. Білозір О.В. та інші), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження та протидії мобінгу (р. №10118-1, н.д. Веселова Н.В., Мельничук С.П.) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії цькуванню (мобінгу) та іншим проявам упередженого ставлення в сфері праці (р. № 10118-2, н.д. Левченко Ю.В. та інші).

Відкриваючи засідання, секретар Комітету Наталія Веселова наголосила, що, зважаючи на гостроту порушеної проблеми, існує необхідність визначення на законодавчому рівні поняття мобінгу, заходів з попередження його виникнення та встановлення відповідальності за таку діяльність.

Представники центральних органів виконавчої влади підтримали висловлені ініціативи, зазначивши, що це гарний прояв приведення усього українського законодавства до глобальних тенденцій у сфері захисту прав, і виявили готовність здійснювати правопросвітницьку роботу у разі прийняття відповідного закону. Водночас, існує необхідність чіткого визначення поняття «мобінгу» для розмежування з суміжними поняттями, а визначені законопроектами адміністративні санкції за прояви мобінгу потребують корегування.

Представники організацій роботодавців акцентували увагу на тому, що запропоновані проектами новели збільшують тиск на роботодавців, а тому доречно обмежитись уже існуючими нормами законів. Натомість представник профспілок зазначила, що тематика мобінгу, навпаки,  потребує розвитку і втілення у законодавстві, а серед запропонованих законопроектів жоден не надає його ідеального тлумачення.

Крім того, у ході засідання «круглого столу» були заслухані експерти з мобінгу, а також постраждалі від мобінгу, які привели конкретні приклади прояву фактів мобінгу на робочому місці.

Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Олександр Дроздик відзначив, що на сьогодні немає чіткого законодавства, яке б ефективно захищало права працівників, які, до того ж, зустрічаються з суттєвими перепонами при зборі доказової бази щодо наявності фактів цькування на робочому місці. Ще однією проблемою, яка потребує вирішення, є великі розміри судового збору, які сплачуються працівниками при зверненні з позовами до роботодавців. На його думку, відміна такого судового збору, а також активне залучення системи безоплатної правової допомоги зможе значно полегшити становище постраждалих від мобінгу. Як вбачає голова підкомітету, найкращим варіантом було б розробити спільний проект закону, спрямований насамперед на те, щоб попередити і запобігти такому явищу як мобінг, а не врегульовувати його наслідки.

Підсумовуючи, Наталія Веселова подякувала учасникам заходу за виступи і надані пропозиції та зазначила, що рішення щодо рекомендації прийняття Верховній Раді України одного із законопроектів буде прийнято Комітетом на його засіданні.