Галина Третьякова провела зустріч з представниками Міжнародної організації праці

18 вересня 2019, 11:01

У Комітеті 17 вересня 2019 року відбулася зустріч з Директором Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи паном Маркусом Пілгрімом, Національним координатором МОП в Україні Сергієм Савчуком та асистентом проекту МОП Катериною Гайдук.

В ході зустрічі обговорено перебіг реформ у соціальній політиці, а також плани майбутніх змін у законодавстві, покликаних створити дієві механізми взаємодії суб’єктів соціально-трудових відносин, забезпечення справедливої пенсійної системи тощо.

Маркус Пілгрім зазначив, що в Україні започатковано та функціонує ряд проектів Міжнародної організації праці, зокрема, «Поліпшення стану безпеки та гігієни праці у гірничодобувній промисловості України», «Зміцнення національного мінімального рівня соціального захисту на основі міжнародних трудових стандартів та соціального діалогу», «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці та подолання незадекларованої праці», «Оплата праці в Україні: технічна допомога задля подолання заборгованості із заробітної плати, встановлення мінімальної зарплати та рівного винагородження».

В свою чергу Голова Комітету Галина Третьякова повідомила про те, що головними мають стати реформи пенсійного законодавства із запровадженням другого рівня пенсійного забезпечення, трудового законодавства із внесенням на розгляд парламенту та прийняттям нової редакції проекту Трудового кодексу України.

Голова Комітету звернула увагу на те, що Уряд та парламентарі повинні витримати баланс в процесі проведення реформ, передбачивши достатні компенсатори найманим працівникам, наприклад, шляхом запровадження другого рівня пенсійного страхування за рахунок коштів роботодавців та забезпечення справедливої компенсації працівнику за шкоду заподіяну його здоров’ю та життю. Мають бути створені умови, за яких роботодавець зацікавлений вкладати кошти в безпеку праці.

Директор Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи Маркус Пілгрім запропонував вивчити міжнародний досвід із впровадження другого рівня пенсійного забезпечення та наголосив, що Міжнародна організація праці готова направити в Україну експерта з питань соціального захисту для проведення необхідних консультацій.

Водночас, Маркус Пілгрім наголосив на необхідності опрацювання коментарів МОП до попередньої редакції проекту Трудового кодексу України (реєстр. № 0955), а також зауважив на готовності надати Україні коментарі до окремих положень нової редакції проекту Трудового кодексу України та направити експерта МОП для участі в роботі з підготовки нової редакції проекту Трудового кодексу України.

За результатами проведеної зустрічі сторони домовились про подальшу співпрацю у напряму покращення системи соціального захисту та трудових відносин.