Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів робочу нараду щодо стану соціального захисту ветеранів

07 жовтня 2019, 19:42

 


 

4 жовтня 2019 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулася робоча нарада щодо стану соціального захисту ветеранів.

Участь у заході взяли народні депутати України, представники Посольства Великобританії в Україні, радник Посольства США з надання послуг ветеранам, представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, засобів масової інформації.

В ході зустрічі обговорено плани майбутніх змін у законодавстві щодо захисту і підтримки ветеранів.

Радник Міністерства з оборонних питань Великобританії Робін Сіворд та юрист посольства Великобританії в Україні Пол Гарлік поділилися досвідом щодо усіх напрямів соціальної підтримки ветеранів. Основну підтримку ветеранам надає британський народ. Держава виконує лише координаційну функцію між різними громадськими організаціями та фондами, що розробляють та впроваджують проекти підтримки ветеранів. Для набуття статусу ветерана, людині достатньо відслужити з гідністю та звільнитися зі служби. А підтримка ветеранів залежить від соціально-матеріального забезпечення та від того, чи є у них проблеми зі здоров’ям, наявність інвалідності. Допомога ветеранам не обов’язково є фінансовою, діють механізми соціального страхування, нематеріальної підтримки, у вигляді всебічної реабілітації, надання правової допомоги, навчання новим професіям, допомога у працевлаштуванні тощо.

В обговоренні взяли також участь представники центральних органів виконавчих влади та громадських організацій.

Підсумовуючи результати зустрічі, Голова Комітету Галина Третьякова відмітила, що для нового парламенту та Уряду першочерговим завданням є забезпечення належного рівня соціального захисту ветеранів, членів їх родин та осіб, які постраждали від збройного протистояння. У цій сфері планується створення ветеранських просторів, які не тільки будуть забезпечувати комунікацію ветеранських спільнот та їх родин, але і надаватимуть сервіси з надання послуг з працевлаштування, лікування, забезпечення житлом.

За результатами робочої наради прийнято рішення про подальшу співпрацю у напряму покращення системи соціального захисту та підтримки ветеранів.