23 жовтня 2019 року Голова Комітету Галина Третьякова провела зустріч з представниками Міжнародної організації праці

25 жовтня 2019, 17:34

 

Від Міжнародної організації праці на зустрічі були присутні: менеджер Проекту ЄС-МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці» Антоніу Сантуш, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук та Національний координатор Проекту ЄС-МОП Софія Литвин. У зустрічі також брав участь другий секретар Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Шрьодер.

Представники Міжнародної організації праці зазначили, що Проект «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці» впроваджується в Україні Міжнародною організацією праці за підтримки Європейського Союзу з 01 липня 2017 року, а його метою є поліпшення умов праці в Україні і подолання незадекларованої праці. Цей проект сприяє імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і її додатків, зокрема, Директиви № 89/39l/ЄЕС, а також положень Конвенцій МОП № 81 та № 129 про інспекцію праці. Крім того, важливість реалізації цього проекту безпосередньо випливає з необхідності забезпечення дотримання гідної праці для всіх, що визначена Указом Президента України № 722/2019 від 30 вересня 2019 року як одна з цілей сталого розвитку України на період до 2030 року.

У ході зустрічі обговорено стан виконання Проекту, а також підготовку проекту Закону України про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України (реєстр. № 1233) до другого читання.

Представники МОП висловили свої зауваження щодо тексту законопроекту, прийнятого у першому читанні, та надали технічні коментарі, покликані, на їхню думку, нівелювати ймовірні негативні наслідки його прийняття. Так, можливими шляхами вирішення існуючих проблем, пов’язаних з недотриманням роботодавцями вимог законодавства про працю, зокрема може бути зменшення адміністративного тягаря на роботодавців, зміна методики розрахунку штрафів, що передбачає врахування таких факторів як розмір суб’єкта господарювання, економічна вигода від порушення, чисельність працівників, яких стосується порушення, серйозність порушення, рецидив та ін.

Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що на виконання Постанови Верховної Ради України «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України» № 154-IХ від 03.10.2019 року в Комітеті створено робочу групу з доопрацювання до другого читання законопроекту реєстр. № 1233. Головою цієї робочої групи обрано Миколу Бабенка - секретаря Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. До складу цієї робочої групи увійшли народні депутати України, які внесли поправки та пропозиції до вказаного законопроекту, представники центральних органів виконавчої влади, Державної служби України з питань праці, профспілок, організацій роботодавців тощо.

Загалом, Галина Третьякова подякувала представникам Міжнародної організації праці за надані матеріали та поінформувала що викладені в них зауваження та пропозиції будуть передані голові робочої групи для їх врахування при підготовці законопроекту реєстр. №1233 до другого читання.

Наприкінці зустрічі сторони також розглянули окремі аспекти діяльності в Україні інспекції праці, пов’язані з недоліками її законодавчого врегулювання та негативним іміджем у суспільстві, а також обговорили можливість забезпечення постійної присутності та діяльності менеджменту Проекту МОП безпосередньо у приміщеннях Комітету і домовились про подальшу співпрацю у напрямку зміцнення системи адміністрації праці в Україні.