8 листопада 2019 року Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів здійснив робочу поїздку до м.Харків

11 листопада 2019, 16:14

У рамках робочої поїздки Комітетом було проведено ряд заходів, у яких взяли участь народні депутати України – члени Комітету, представники міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, Пенсійного фонду України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, місцевих органів влади, організацій профспілок та об’єднань роботодавців, всеукраїнських та харківських громадських організацій (у т.ч. ветеранських, учасників бойових дій, чорнобильських), засобів масової інформації.

Зокрема, відбулися комітетські слухання на тему: «Соціальна політика України на 2020-2024 роки», метою проведення яких слугувала необхідність вивчення проблем реформування діючого законодавства у співвідношенні до реального соціального споживання та економічної спроможності держави забезпечувати потреби населення у сфері соціального забезпечення.

У вступному слові Голова Комітету Галина Третьякова звернула увагу на те, що соціальна політика держави повинна бути дотичною до кожного громадянина. Натомість діюча на сьогодні стара пострадянська система цього не забезпечує і спроможна виконати лише частину своїх функцій. Першочерговим завданням у напрямку її реформування має стати проведення аудиту, для того, щоб з’ясувати та обрахувати реальні потреби людей, зокрема, виокремити ту категорію людей, яка справді потребує підтримки від держави. На думку Голови Комітету, у центрі соціальної політики держави повинен бути «годувальник і захисник».

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк відзначив, що традиція проведення виїзних засідань народних обранців у регіонах має позитивні наслідки і її слід продовжувати. Він також зауважив, що на території Харківської області протягом останніх років було успішно запроваджено чимало пілотних проєктів, у тому числі в соціальній сфері.

Заступник Міністра соціальної політики України Олег Коваль запевнив присутніх, що питання соціальної політики перебувають під особливою увагою Уряду, зокрема, на порядку денному – гостра необхідність створення умов для подолання бідності. У своєму виступі він наголосив, що основні завдання у сфері соціальної політики на наступні п’ять років будуть зосереджені на підтримці тих людей, яким необхідна допомога з боку держави: це сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, люди з інвалідністю, діти та пенсіонери.

Розвиваючи дискусію на цю тему, перший заступник голови Комітету Михайло Цимбалюк акцентував увагу на необхідності дотримання прав дітей, у тому числі позбавлених батьківського піклування, а також осіб з інвалідністю, котрі повинні відчувати себе повноцінними членами суспільства.

Заступник голови Комітету Наталія Королевська зауважила, що на сьогодні в Україні не розроблено єдиної концепції соціальної політики держави, внаслідок чого кожен уряд формує своє бачення щодо неї та її пріоритетів. На її думку, при формуванні такої концепції слід опиратися на ухвалені Самітом ООН із сталого розвитку Цілі сталого розвитку на період 2015-2030 років. Також вона зазначила, що на сьогодні у соціальній політиці держави гостро виділяються такі питання як формування прожиткового мінімуму, низька мінімальна заробітна плата, висока заборгованість із виплати заробітної плати, низький рівень пенсійного забезпечення, зокрема державних службовців, проблеми виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам та ін.

У ході слухань свої точки зору на майбутнє соціальної політики держави також висловили: заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, яка зосередила увагу на проблемах нарахування та виплат соціальних допомог, превенції насильства в сім’ї та захисті дітей; заступник голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін вів мову про розвиток пенсійної системи в Україні; заступниця Міністра охорони здоров’я України Младена Качурець акцентувала на проблемах доступності ліків, реабілітації ветеранів АТО/ООС, реформуванні системи МСЕК; Директор Державного Центру зайнятості Ольга Макогон наголосила на необхідності створення належних умов для розвитку ринку праці та прийнятті нового закону про зайнятість; представник Уповноваженого ВРУ з прав людини Олена Степаненко зауважила, що одним із ключових аспектів розвитку соціальної політики має бути стимулювання сплати податків як фактор забезпечення спроможності такої політики; радник національного рівня програми «Stabilization Support Services» Юлія Шпіньова звернула увагу на важливості захисту дітей від збройних конфліктів.

Підсумовуючи, члени Комітету, попередньо схваливши рекомендації учасників слухань, погодились допрацювати їх та внести на затвердження найближчого засідання Комітету.

Також, Комітетом проведено ряд «круглих столів», у рамках яких відбулися обговорення проектів нового Трудового кодексу України, соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, соціального захисту ветеранів та учасників бойових дій, а також проблемних питань пенсійного забезпечення громадян.