У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів під час робочої зустрічі обговорено актуальні соціальні питання внутрішньо переміщених осіб, які брали участь в антитерористичній операції

20 листопада 2019, 11:54

 

У зустрічі, яка відбулася 19 листопада, під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка, взяли участь народні депутати, представники громадських організацій учасників АТО/ООС та центральних органів виконавчої влади.

Голова Комітету Галина Третьякова за результатами зустрічі окреслила коло проблем, які Комітет намагається вирішити наразі у цій сфері.

Г.Третьякова зазначила, що «найменшою, але дуже болючою проблемою є ненадання статусу учасника бойових дій добровольцям, які першими прийняли на себе удар ворога у 2014-15 рр. Досі невизначено джерело часткового фінансування добробатам. Зараз ми вирішуємо цю проблему законопроектом №2045-1».

Ще однією нагальною проблемою, за словами голови Комітету, є проблема комбатантів, а саме дії ЗСУ (Збройних сил України), які приймали у свій склад добровольців не загонами, а поодинці, тобто тільки окремих осіб. «Наслідки: досі існують загони, які відкрито носять зброю і не знайдено шляхів їхньої асиміляції у структурах збройних сил. Деякі деструктивні сили роблять спроби використовувати це і намагаються збільшити напругу у суспільстві. А вони насправді потребують включення у склад ЗСУ і набуття легального статусу. Зараз ми опрацьовуємо проект закону про комбатантів і сподіваємося вирішити цю проблему», - додала Г.Третьякова.

Також Голова Комітету зазначила, що існує дискримінація в оплаті пенсій для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). «ООН у всіх доповідях відзначало, що політика попередньої влади по відношенню до цих громадян була відверто дискримінаційною, коли людей кидали практично напризволяще. Додам, що така недолуга поведінка сприяла погіршенню відношення населення до влади, а також один до одного (бо фактично відбувся розподіл на тих, хто став ВПО, і тих, хто залишився на непідконтрольних територіях). Для вирішення цієї проблеми ми підготували законопроект №2083-д, який підтримав Комітет з прав людини. Обговорення цього законопроекту ми проведемо під час виїзного засідання комітету у Львові», - повідомила Г.Третьякова.

Голова Комітету вважає «жахливим злочином ув’язнення добровольців, сотні з яких в попередні роки опинилися за гратами, а їхні справи були криміналізовані. Потрібно більшість з них декриміналізувати, і це питання обговорювалося минулої п’ятниці, коли Офіс Президента проводив зустріч з адвокатами та громадськими організаціями. Наразі, склалася дуже напружена ситуація. Ув'язнених потрібно розділити на три категорії: ті, хто потрапив до тюрми за законами мирного часу, фактично перебуваючи у воєнному, але не зробивши навмисних шкідливих дій; тих, хто усвідомлено робив злочин, але знову ж таки за законами мирного часу, без врахування контекстів воєнного стану; і, нарешті, кримінальні злочини, такі як пограбування мирного населення, зґвалтування тощо. Цих останніх потрібно жорстко покарати. Що стосується перших двох категорій, то вони потребують амністії чи скасування термінів ув'язнення з розумінням, в тому числі, високого рівню тортур у тюрмах. Ми домовилися про вирішення цієї проблеми з представниками Генпрокуратури та Денисом Монастирським і вже готуємо законопроект разом із офісом Омбудсмена», - зазначила вона.

Голова Комітету також висловилася за негайне створення нормального реєстру учасників бойових дій. За її словами, зараз в Реєстр включені не тільки ті особи, що воювали у складі ЗСУ, але й представники численних цивільних служб, що перетворює цей реєстр на звалище, яким неможливо управляти. В результаті, ми на сьогодні маємо недобори у ЗСУ і пишемо окремий закон про «Ветерана ЗСУ», заради підняття престижу військового», - підкреслила Г.Третьякова.

* * *