Представник Комітету прийняв участь заході «Довгострокові рішення внутрішньо переміщених осіб: подальші кроки»

28 листопада 2019, 13:07

26 листопада 2019, Київ, Україна – Агентство ООН у справах біженців (UNHCR), спільно із Норвезькою Радою з питань біженців (NRC) та Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA) разом із представниками уряду, членами парламенту, представниками місцевої влади та громадянського суспільства обговорили шляхи розробки нового національного законодавства й стратегії щодо вирішення проблем, з якими зіткнулись понад 1.4 мільйона внутрішньо переміщених осіб, зареєстрованих в Україні.

«Важливо, щоб ми продовжували зусилля у пошуку довгострокових житлових рішень для внутрішньо переміщених осіб. Поточні урядові довгострокові рішення та стратегія інтеграції закінчуються в 2020 році. Нам потрібно проаналізувати те, що вже зроблено до цього часу, і розпочати діалог щодо перегляду стратегічного підходу до довгострокових рішень для ВПО в Україні», - підкреслила Оснат Лубрані, Координаторка системи ООН в Україні, Координаторка з гуманітарних питань.

Народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Наталія Королевська сказала, що “Переселенці в Україні, а це - близько 1,5 мільйона громадян, щодня стикаються з дискримінацією і несправедливістю. Це стосується складної процедури надання особливого статусу мирним громадянам та дітям, виплати мізерної соціальної допомоги, проблем з погашенням заборгованості по пенсіях, принизливих процедур верифікації та відсутності у переселенців права голосу. Щоб вирішити ці проблеми, потрібно об'єднати всі зусилля і почати реалізацію довгострокової програми підтримки вимушених переселенців. Кожна людина, яка має паспорт громадянина України, повинна мати рівний доступ до своїх прав та не повинна бути дискримінована під час встановлення її статусу ВПО».

Олексій Ілляшенко, Заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України з питань європейської інтеграції, повідомив про потребу в новій стратегії щодо довгострокових рішень для ВПО. «Новий уряд прагне забезпечити захист та інтеграцію внутрішньо переміщених осіб. Нам потрібно переглянути підходи, визначені в попередньому стратегічному документі та розробити нову ефективну стратегію у співпраці з міжнародними організаціями, яка стосуватиметься людей, які живуть по обидві сторони від «лінії розмежування». Це відповідає готовності Президента України забезпечити мир і захистити всіх громадян України».

Для інформування про розробку нової стратегії NRC представила український переклад Рамкової програми довготривалих рішень для ВПО. Це документ щодо міжнародних стандартів та найкращих практик вирішення проблеми переміщення. Документ надає визначення поняття "довготривале рішення" та формулює критерії для вимірювання прогресу.

Христина Нечаєва, Керівник відділу захисту, адвокації Норвезької Ради у справах біженців (NRC), сказала: «Навіть незважаючи на те, що у кожної країни є свої унікальні обставини, які змушують людей шукати безпеки, ці ситуації мають багато спільного. Таке розуміння внутрішнього переміщення було сформовано Міжурядовим постійним комітетом, форумом ООН та гуманітарними партнерами ООН, в Рамках довгострокових рішень для ВПО».

Учасники дискусії зосередилися на декількох найактуальніших питаннях для ВПО, включаючи житло, робочі місця, пенсії, права голосу та соціальну згуртованість.

Зважаючи на гостроту питання житла для ВПО, Агентство ООН у справах біженців представило Рекомендації щодо довготривалих рішень з питань житла для ВПО, розроблені представниками центральних та місцевих органів влади, неурядовими організаціями та громадами ВПО під час Форуму міст солідарності, що відбувся у Харкові 3 жовтня 2019 року.

У документі пропонується визначити пріоритетність розподілу бюджету на житло для ВПО на центральному та місцевому рівнях та забезпечити, щоб розробка житлових рішень передбачала участь ВПО у прийнятті рішень.

Депутати парламенту України висловили готовність взяти участь у розробці нової стратегії щодо довгострокових рішень для ВПО. Руслан Горбенко сказав, що «Риторика уряду змінилася. Нова стратегія повинна бути розроблена, щоб принести реальні результати та реальні зміни в житті людей»

Учасники наголосили на важливості почути думки громад ВПО та неурядових організацій. Тетяна Кутас з ГО «10 квітня» сказала, що коаліція ВПО у південних регіонах України визначила житло як ключовий пріоритет. Вони співпрацюють з місцевою владою у спільному пошуку найкращих варіантів житла для кожного домогосподарства ВПО.

 ***

Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) – це міжнародна організація, діяльність якої спрямована на порятунок життя, захист прав та створення кращого майбутнього для біженців, вимушених переселенців та осіб без громадянства Агентство працює в Україні з 1994 року, захищаючи права, спершу, шукачів притулку та осіб без громадянства, а пізніше права громадян України, що постраждали від конфлікту. https://www.unhcr.org/ua/ Для додаткової інформації просимо звертатися за номером +380 50 413 8404 або писати на адресу andrievs@unhcr.org

Норвезька рада у справах біженців (NRC) – незалежна гуманітарна організація, яка допомагає вимушеним переселенцям.  NRC розпочала свою роботу в Україні в 2014, надаючи захист та підтримку постраждалому внаслідок конфлікту населенню на сході України, включно з ВПО. За додатковою інформацією звертайтеся до Христини Нечаєвої: +38 067 828 58 44 або +38 050 468 45 24kristina.nechayeva@nrc.no

Офіс ООН з координації гуманітарних питань (OCHA), є частиною Секретаріату ООН, відповідальний за об'єднання гуманітарних організацій для забезпечення узгодженого реагування на надзвичайні ситуації. OCHA розпочала свою роботу в Україні невдовзі після спалаху конфлікту у 2014 році. OCHA працює з широким колом гуманітарних суб’єктів, щоб забезпечити своєчасне та ефективне надання допомоги та захисту людей, що потребують допомоги. За додатковою інформацією звертайтеся до Валіджона Раноєва: +38 050 422 3943ranoev@un.org