Комітет рекомендував Парламенту прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку визначення репрезентативності організацій профспілок та роботодавців в органах соціального діалогу (реєстр. № 2332)

03 грудня 2019, 18:00

29 листопада 2019 року народні депутати України – члени Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянули проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку визначення репрезентативності організацій профспілок та роботодавців в органах соціального діалогу (реєстр. № 2332), поданий народними депутатами України Третьяковою Г.М., Струневичем В.О. та іншими, та рекомендували Верховній Раді України включити його до порядку денного, а також прийняти за основу.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» та «Про соціальний діалог в Україні» шляхом передачі повноважень щодо здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності профспілок та їх об'єднань, організацій роботодавців та їх об'єднань від Національної служби посередництва і примирення до Міністерства юстиції України. Зокрема, передбачено, що на національному та галузевому рівнях таку оцінку здійснюватиме безпосередньо Мін’юст, а на територіальному – його відповідні відділення. Також пропонується змінити частоту підтвердження репрезентативності суб’єктів сторони профспілок та сторони роботодавців з одного разу на 5 років на один раз на 6 років, що корелюватиме зі строками повноважень членів Національної тристоронньої соціально-економічної ради та строком повноважень представників сторін соціального діалогу в правлінні Фонду соціального страхування.