У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося установче засідання робочої групи з обговорення проектів кодексів та законів про працю

04 лютого 2020, 17:52

Голова Комітету Галина Третьякова, відкриваючи засідання, повідомила, що у Верховній Раді зареєстровано 5 законопроектів: це - проект Трудового кодексу України №2410, альтернативний до нього проект Кодексу України про працю №2410-1, проект Закону законопроект про працю №2708 та два альтернативних до нього - №2708-1 і №2708-2. Всі ці законопроекти включено до порядку денного 3-ї сесії.

Зараз Комітет має визначитися щодо того, який з цих проектів рекомендувати Верховній Раді.

Г.Третьякова також повідомила, що 15 січня Комітет прийняв рішення створити робочу групу з обговорення положень всіх цих проектів кодексів та законів. Цим рішенням також було затверджено орієнтовний графік проведення засідань робочої групи.

Загалом Комітет пропонує утворити тематичні групи для обговорення за такими питаннями: загальні положення. Це питання пропонується обговорити саме 6 лютого на засіданні робочої групи. Також на першому тематичному засідання пропонується обговорити такі питання: трудові відносини, трудовий договір, укладання трудового договору, види трудових договорів, зміни умов трудового договору; робочий час; прийняття на роботу, підстави звільнення з боку роботодавця та або з боку працівника.

На другому тематичному засіданні до обговорення пропонуються наступні питання: оплата праці, в тому числі включаючи індексацію заробітної плати, мінімальна заробітна плата, співвідношення заробітної плати та прожиткового мінімуму тощо), гарантії та компенсації, відпочинок, відпустки (розмір відпусток та їх види, трансфертні відпуски по догляду за дитиною та ін.), порядок надання та оплати лікарняних (seek days).

На третьому тематичному засіданні пропонується обговорити питання: державний нагляд в сфері праці; роль та місце інспекції праці; матеріальна відповідальність працівника; запобігання булінгу, мобінгу, харасменту тощо; індивідуальні трудові спори; прикінцеві положення.

Г.Третьякова повідомила, що Комітет звернувся до центральних органів виконавчої влади, профспілок, організацій роботодавців, науковців та громадськості з проханням надати в Комітет представників до участі в робочій групі та надати Комітету свої пропозиції та зауваження до урядового проекту Закону про працю №2708.

До складу робочої групи увійшли представники від профспілкових організацій, як від репрезентативних (СПО профспілок) так і від вільних та незалежних профспілкових організацій, організацій роботодавців, які підтвердили свою репрезентативність (СПО роботодавців) та інших організацій роботодавців.

До робочої групи також увійшли науковці та представники різних громадських організацій та об’єднань (адвокатські та інші).

Комітет також звернувся до Міжнародної організації праці, з проханням направити до участі у робочій групи представника Комітету експертів МОП і такого представника вже визначено.

Голова Комітету звернулася до учасників засідання з проханням для організації роботи засідань робочої групи надати в секретаріат Комітету свої пропозиції щодо рівнозначного розподілу представників до участі у тематичних засіданнях робочих груп.

На установчому засіданні виступили представники міністерств, організацій профспілок, організацій роботодавців, науковці.

На наступному засіданні 6 лютого учасники робочої групи обговорять питання трудових відносин, трудовий договір, укладання трудового договору, види трудових договорів, зміни умов трудового договору; робочий час; прийняття на роботу, підстави звільнення з боку роботодавця та або з боку працівника.