Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (реєстр. № 2686)

06 лютого 2020, 12:39

05 лютого 2020 року на своєму засіданні Комітет розглянув поданий Кабінетом Міністрів України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі (реєстр. № 2686) та рекомендував Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні  прийняти його за основу.

Законопроектом пропонується внести зміни до ряду законодавчих актів щодо запровадження ведення трудових книжок в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Таким чином передбачається врегулювати механізм накопичення, обробки та використання цієї інформації, зокрема, для підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій та інших цілей, передбачених законодавством, доступу до цієї інформації осіб, якої вона стосується, а також за її згоди – третіх осіб.

Впровадження передбачених проектом Закону змін цілком відповідає загальній тенденції цифровізації адміністративних процесів у державі та дозволить:

-   зменшити витрати на ведення паперового документообігу;

-   спростити  доступ до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та створити передумови для їх автоматичного призначення;

-   врахувати дані про освіту та кваліфікацію працюючого населення для забезпечення узгодження пропозицій, які існують на ринку праці, та планування підготовки (перепідготовки) фахівців;

-   зменшити негативні наслідки втрати паперових документів та неможливості (ускладнень) з їх відновленням.