Відбулись слухання у Комітеті на тему: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу»

21 лютого 2020, 12:03

19 лютого 2020 року відповідно до плану роботи Комітету на період третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проведено комітетські слухання на тему: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу».

У заході взяли участь народні депутати України, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, об’єднань профспілок та організацій роботодавців, громадських інституцій, наукових установ, засобів масової інформації, а також експерти Міжнародної організації праці. Усього слухання об’єднали близько двохсот учасників.

У вітальному слові до учасників слухань Голова Комітету Галина Третьякова наголосила, що проведення даного заходу здійснюється з метою обговорення подальших шляхів розвитку соціального діалогу в Україні.

Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий зазначив, що на сьогодні як ніколи існує необхідність у налагодженні соціального діалогу, чинна модель якого в Україні є достатньо непоганою.  Водночас, на його думку, слід зважено та ретельно підходити до питань реформування законодавства щодо діяльності професійних спілок.

Перший заступник голови Комітету Михайло Цимбалюк звернув увагу присутніх, що Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів є одним з небагатьох, який перед розглядом законопроектів проводить широку дискусію із зацікавленими сторонами. У виступі він наголосив, що Україні дуже потрібен реальний соціальний діалог, але у ході майбутніх реформ важливо не загубити те, що було напрацьовано попередніми роками.

Голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України Вячеслав Рой відзначив, що даним заходом Комітет забезпечив реалізацію соціального діалогу, та водночас це – лише початок широкої дискусії.

Народний депутат України Вадим Івченко закцентував на необхідності реального діалогу: «Нам треба чути один одного, а Верховна Рада України повинна чути усіх».

У свою чергу Голова Комітету зауважила, що Комітет завжди звертається до думки представників соціального діалогу щодо усіх законопроектів, які надходять до Комітету, та усіх заходів, які проводяться у Комітеті.

Представник сторони роботодавців Олексій Мірошниченко у своєму виступі зосередився на необхідності переформатування соціального діалогу у публічний шляхом залучення громадських організацій та у перегляді статусу Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Участь у дискусії також взяли декан юридичного факультету Сумського національного аграрного університету Світлана Запара, яка наголосила на актуальності питань трудової юстиції в Україні, народний депутат VII-VIII скликань Сергій Каплін звернув увагу на необхідність існування реального «соціального ліфту» у профспілковому русі, т.в.о. секретаря Національної тристоронньої соціально-економічної ради Віра Бодрова зосередилась на існуючих проблемах у функціонуванні Ради та можливих шляхах їх вирішення.

У ході слухань були заслухані виступи представників різних профспілкових об’єднань, які представляли свої точки зору на нинішній стан профспілкового руху в Україні та його можливі шляхи розвитку. 

Загалом учасники заходу були цілком одностайні щодо того, що підготовка та розгляд законопроектів, які стосуються діяльності профспілок в Україні, повинні відбуватися у відкритому форматі із залученням широкого кола зацікавлених учасників.