15 квітня 2020 року об 11.00 год. відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (в режимі відеоконференції)

15 квітня 2020, 12:10


 

15 квітня відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Зважаючи на запровадження тимчасового загальнонаціонального карантину, засідання проводилося в режимі відеоконференції.

Зокрема, на засіданні Комітету було розглянуто та підтримано прогресивний проект Закону України (реєстр. № 2591) щодо звільнення молоді, вік яких не досяг 27 років, від сплати податку на доходи фізичних осіб. Обговорюючи законопроект, члени Комітету зазначили доцільність встановлення граничного розміру виплат відповідних доходів без оподаткування. Також відзначена необхідність чітко визначити, які саме доходи фізичних осіб звільнятимуться від сплати податків. З огляду на зазначене, народні депутати України – члени Комітету підтримали зазначений законопроект, що надає податкові преференції молодому поколінню українців, з урахуванням висловлених зауважень.

Крім того, на засіданні члени Комітету розглянули два проекти законів України (реєстр. № 2758 доопрацьований від 30.01.2020 р. та реєстр. № 2758-1 від 06.02.2020 р.). Автори даних законодавчих ініціатив пропонують запровадити принцип соціальної справедливості у сплаті податку на доходи фізичних осіб відповідно до платоспроможності платників податків. Народні депутати України – члени Комітету підтримали соціально орієнтовані наміри авторів проектів. Разом з тим, під час обговорення вказаних законопроектів було висловлено низку зауважень до їх положень. Зокрема щодо високої ймовірності зростання обсягів «тінізації» частини доходів з метою уникнення роботодавцями збільшення власних витрат та зменшення відрахувань до державного та місцевих бюджетів.

Таким чином, Комітет прийняв рішення  рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроектів у першому читанні проект закону про внесення змін до статті 167 Податкового кодексу України (щодо запровадження справедливої прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб) (реєстр. № 2758 доопрацьований) – повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження справедливого прогресивного оподаткування доходів фізичних осіб) (реєстр. № 2758-1) – відхилити.

Також, розглянувши на засіданні проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податків та заходів з дотримання принципу справедливості оподаткування (реєстр. № 2629), Комітет рекомендував Парламенту прийняти документ за основу. При цьому члени Комітету висловили застереження щодо однієї з запропонованих норм законопроекту - скасувати військовий збір з 1 січня 2023 року - враховуючи, що за 2019 рік надходження військового збору до загального фонду державного бюджету становили 22,4 млрд. гривень.

Черговий проект Закону (р. № 2824), що був розглянутий на засіданні Комітету, стосується рівності прав отримання недоотриманої пенсії. Підтримавши зауваження Пенсійного фонду України щодо необхідності врегулювання питання забезпечення рівності та справедливості в отриманні пенсії (в тому числі як майна особи) померлого пенсіонера на принципах та у порядку, що визначено Цивільним кодексом України, Комітет рекомендує за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу. При цьому, народні депутати України - члени Комітету висловили пропозицію щодо доцільності звернення до Міністерства фінансів України для отримання інформації про визначення порядку обліку заборгованості недоотриманої пенсії особами, які отримували пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

До того ж, за підсумками роботи, Комітет прийняв рішення продовж двох тижнів доопрацювати проект Закону № 0961 щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд.  Відповідно до Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю Україна взяла на себе зобов’язання вживати належних заходів для забезпечення особам з інвалідністю доступу нарівні з іншими громадянами до об’єктів фізичного оточення, транспорту, інформації, засобів, зв’язку тощо. На сьогодні в Україні існує складна ситуація зі створенням безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю, яка потребує вирішення.

На засіданні члени Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалили рекомендації учасників слухань у Комітеті на тему: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу»,  що відбулися 19 лютого 2020 року. Водночас, на засіданні Комітету було заслухано заступника Голови Федерації профспілок України Олександра Шубіна, який озвучив додаткові пропозиції до проекту рекомендацій. За результатами засідання Комітету ці пропозиції було вирішено підтримати та включити до остаточного проекту рекомендацій Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів при здійсненні підготовки проектів законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681 від 27.12.2019) та «Про страйки та локаути» (реєстр. № 2682 від 27.12.2019). З метою доопрацювання окремих положень законодавчих ініціатив, вирішено створити відповідні робочі групи з обов’язковим залученням сторін соціального діалогу.

Серед іншого, вивчивши відповідні матеріали, Комітет рекомендував Верховній Раді України дев’ятого скликання не включати до порядку денного третьої сесії законопроект про внесення змін до Розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо забезпечення відновлення права жінок на заслужену пенсію (реєстр. № 3069), бо запропоновані норми вже законодавчо врегульовані.

Наостанок, було заслухано інформацію секретаря Комітету про результати роботи робочої підгрупу з розробки доопрацьованого законопроекту на загальній структурі та положеннях проекту Закону України про працю (реєстр. № 2708).  

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в своїй діяльності завжди слідував принципам відкритості та прозорості, вільному доступу до публічної інформації. Тому кожен громадянин, в інтересах яких працює держава, може переглянути онлайн трансляцію засідання Комітету в повному обсязі.