Парламент ухвалив Закон щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю надбавки на догляд з 2021 року

04 вересня 2020, 14:45

 

Верховна Рада України проголосувала за прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд (р. № 2031).

Парламент затвердив значне підвищення з 01 січня 2021 року рівня матеріального забезпечення осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю з дитинства, що може позитивним чином вплинути на лікування, реабілітацію та покращення стану здоров’я в цілому даної категорії громадян.

Прийнятим Законом передбачене наступне збільшення відповідної надбавки на догляд (попередній розрахунок проводився на основі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, який станом на 01.12.2020 запланований у розмірі 1769 грн.):

- особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до підгрупи А I групи - з 75% до 150% від зазначеного прожиткового мінімуму (тобто з 1284 грн - до 2653,5 грн);

- особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до підгрупи Б I групи - з 50% до 100% прожиткового мінімуму (або з 856 грн до 1769 грн);

- одиноким особам з інвалідністю з дитинства II і III груп, які за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду - з 15% до 75% прожиткового мінімуму (або з 256,8 грн до 1326,75 грн).

Відповідно до Закону, чергове додаткове збільшення надбавки на догляд особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю підгрупи А (а це діти з найтяжчими захворюваннями) відбудеться з 2022 року та сягне 200% від суми відповідного прожиткового мінімуму.

Закон передбачає невідкладне затвердження Кабінетом Міністрів України плану заходів щодо недопущення ухилення від сплати податків і зборів суб'єктами господарської діяльності та запобігання відмиванню коштів в офшорних зонах. Таке рішення необхідне задля забезпечення компенсації підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд без надмірного додаткового навантаження на Державний бюджет України.