Комітет напрацьовує ефективні механізми захисту українців в процесі працевлаштування за кордоном

07 жовтня 2020, 10:23

 

6 жовтня 2020 року в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося чергове засідання робочої групи з обговорення та доопрацювання проекту Закону про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон за реєстр. № 2365.

В робочій нараді взяли участь представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, крюінгових компаній, компаній, що здійснюють посередництво у працевлаштування за кордоном та профспілок.

Предметом активного обговорення стала нагальна необхідність у розробленні дієвого механізму убезпечення українців, що планують працевлаштовуватися за кордоном, від співпраці з посередниками, що мають наміри ошукати потенційного мігранта або є складовою організації трудового рабства, а отже - злочинцями.

В ході засідання робочої групи учасниками обговорення зазначалося, до держава Україна має створити можливості суб’єктам з міжнародного працевлаштування вільно працювати та надавати свої послуги на її території. Втім, в першу чергу, при вдосконаленні чинного законодавства про трудову міграцію, необхідно керуватися нормами Конституції України, відповідно до яких одними з основних соціальних цінностей в країні є людина, її життя та здоров’я, безпека та недоторканність.

Чергове засідання щодо обговорення конкретних пропозицій по вдосконаленню діючого законодавства в частині державних гарантій захисту громадян України в процесі працевлаштування за кордоном запланована на 8 жовтня 2020 року.