Комітет пропонує розглянути напрацьовані законодавчі ініціативи щодо легалізації добровольчих формувань

Комітет
22 жовтня 2020, 16:05

           16 жовтня 2020 року в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбувся круглий стіл на тему: «Добровольчі формування, відповідальність та виклики сьогодення». В заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій та правозахисники.

Предметом професійної дискусії стало питання створення та легалізації добровольчих формувань, що організовуються з метою захисту територіальної цілісності України.

Народний депутат України, Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко у своєму виступі зазначив, що державного захисту потребують громадяни, які в умовах збройної агресії проти України при певних умовах об'єднуватимуться в добровольчі формування задля захисту Батьківщини і не матимуть змоги та часу на отримання відповідного дозволу від держави та сприяння з боку Збройних сил України.

«Якщо людина опинилася в певному місці, де немає можливості звернутися до державних органів, але треба чинити опір, захищати себе та кордони держави, має бути механізм існування таких формувань, щоб потім, коли людина буде у безпеці, вона не підпала під дію Кримінального кодексу. Ми повинні визнати, що в 2014 році першими, хто виступив тоді на захист нашої держави, були не Збройні сили України, а саме добровольчі збройні об’єднання. Тільки завдяки ним тоді ми стримали агресію з боку Російської Федерації. І вже потім в повному обсязі були залучені Збройні сили України, - наголосив Анатолій Остапенко. - Але розробити відповідне законодавство потрібно дуже виважено і обережно, щоб не було зловживань”.

За словами Анатолія Остапенко, в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів питання законодавчого регулювання добровольчих формувань, створених задля захисту територіальної цілісності України, перебуває на особливому контролі.