Трудове законодавство потребує суттєвої актуалізації

Комітет
05 листопада 2020, 16:47

 

04 листопада 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відповідно до плану роботи на період четвертої сесії парламенту провів комітетські слухання «Щодо державної політики у сфері регулювання трудових відносин».

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади та секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, сторони соціального діалогу, громадські організації, наукові установи та засоби масової інформації.

Учасники зустрічі у своїх виступах наголошували на тому, що трудове законодавство України, основна частина якого створювалася ще до проголошення Незалежності, вже не є ефективним та досконалим механізмом регулювання трудових відносин та потребує суттєвої актуалізації. Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що в законодавстві існують “великі прогалини”, що стосуються кваліфікаційних вимог до працюючого населення, регламентації освітніх рівнів, методології оплати праці, можливості виконання роботи дистанційно, планування ринку праці, зокрема, стимулювання створення робочих місць, контролю міграційних процесів, заборгованості з виплати заробітної плати та інше. 

“Адвокатська спільнота занепокоєна станом існуючого трудового законодавства, оскільки переважна більшість застосувань норм застарілого права на практиці, на жаль, не реалізується, - зазначила у своєму виступі про актуальність питання комітетських  слухань адвокат, керівник комітету з трудового права Національної асоціації адвокатів України Вікторія Поліщук. - Часто ми керуємося рішеннями Верховного Суду, які можуть змінюватися, а не сталими нормами законодавства, як це має бути, і тому ми постійно знаходимося у підвішеному стані, захищаючи своїх клієнтів”. За словами пані Поліщук, за кількістю судових справ в Україні трудові спори займають третє місце.

Голова Комітету Галина Третьякова зауважила, що майже 30-річна практика існування незалежної України свідчить: запровадити нове трудове законодавство одним комплексним проектом Трудового Кодексу України дуже складно. Учасники комітетських слухань відзначили, що слушним є внесення змін до окремих Законів України, що регулюють ту чи іншу сферу трудового права. Так, зокрема, вже найближчим часом парламент міг би чітко визначити, що таке трудові відносини та їх ознаки, знизити кількість бюрократичних процедур в трудовій сфері, зменшити гендерний дисбаланс на ринку праці та інше.

За словами Першого заступника Голови Комітету Михайла Цимбалюка, Кабінет Міністрів України має брати активну участь у розбудові нового трудового законодавства, так як перебуває у безпосередній близькості до людей, які опиняються у складних обставинах, у тому числі і через не завжди фахове законодавство, що регулює сферу трудових відносин.

За результатами проведених слухань Голова Комітету Галина Третьякова надала учасникам зібрання один тиждень на внесення конкретних пропозицій, які будуть опрацьовані секретаріатом та винесені на розгляд Комітету.