Повернення частини податків у домогосподарства - одна з нагальних реформ в соціальній сфері держави

Комітет
29 грудня 2020, 17:53

 

В ході прес-конференції 28 грудня 2020 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова повідомила, що центральною реформою в державній соціальній політиці, яка обговорюється у вищих органах влади - є повернення в домогосподарства сплачених податків на суму розміру прожиткового мінімуму за кожну утримувану в домогосподарстві особу.

При прожитковому мінімумі на рівні 2189 грн (передбачено в Державному Бюджеті з 01.01.2021 року), домогосподарство у кількості 3 осіб змогло б за підсумками року повернути частину податків у сумі 14 тисяч гривень.

У разі встановлення в Україні чесного прожиткового мінімуму, сума частини повернених податків у таке домогосподарство могла б сягати 29 тисяч гривень. Так, за даними Міністерства соціальної політики України, фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах листопада 2020 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 3 922 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів – 4 494 грн).

“Разом з центральними органами виконавчої влади, зокрема, з Прем’єр-міністром України, Міністерством соціальної політики України ми підготували план законодавчих робіт на 2021 рік. І ця реформа є однією з нагальних”, - сказала Галина Третьякова.

Як вже повідомлялося Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, починаючи з 2015 року спостерігаються високі темпи збільшення розриву між розмірами фактичного та законодавчо встановленого прожиткового мінімуму, що свідчить про активне використання важелів стримування всупереч об’єктивним показникам вартості життя та інфляційних змін реальних споживчих цін на найчастіше вживані переважною більшістю населення країни продукти харчування і товари (див. графік).

Для підняття проблеми встановлення в Україні чесного розміру прожиткового мінімуму відповідно до основних фізіологічних, побутових та соціальних потреб людини, Комітет провів парламентські слухання на тему: "Проблеми формування прожиткового мінімуму в України", за підсумками яких парламент прийняв Постанову Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні” № 620-IX від 19.05.2020.

“Ця велика робота відображена на 500 сторінках порівняльної таблиці до законопроекту № 3515. І я маю надію, що ми встановимо нарешті в Україні чесний прожитковий мінімум”, - сказала пані Третьякова.

Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення за № 3515 включено до порядку денного сесії Верховної Ради України та рекомендовано Комітетом прийняти його у І читання за основу.

Нагадаємо, що відповідно до статті 48 Конституції України, кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.