Верховна Рада Україна прийняла низку законів у соціальній сфері

Комітет
05 лютого 2021, 11:30

 

04 лютого 2021 року Верховна Рада України розглянула низку важливих законопроектів у соціальній сфері, що опрацьовувалися парламентським Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у якості головного, та прийняла їх у другому читанні та в цілому як Закони.

Так, народні депутати України всіх фракцій політичних партій та депутатських груп, представлених в парламенті, а також позафракційні 322-ма голосами прийняли Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу» (проект закону за реєстр. № 4051). Цим рішенням парламент розмежував поняття надомної та дистанційної роботи, а також врегулював питання запровадження гнучкого режиму робочого часу в трудовому законодавстві. Так, Законом запроваджується два самостійних види роботи – дистанційна та надомна. Відтепер працівник має можливість поєднувати дистанційну роботу з виконанням роботи в звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця. Крім того, вагітні жінки та працівники, які мають дитину віком до трьох років  або здійснюють догляд за дитиною відповідно до медичного висновку до досягнення нею шестирічного віку, можуть виконувати свою діяльність на умовах надомної чи дистанційної роботи, якщо це сумісно з виконуваною діяльністю, а роботодавець має для цього ресурси та засоби.

Також 04 лютого 2021 року 331 народний депутат України проголосував «за» прийняття Закону України «Про внесення змін до статті 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» щодо надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб» (проект закону за реєстр. № 3010а). Віднині допомога по частковому безробіттю може надаватися у період карантину, спричиненого поширенням коронавірусної інфекції СOVID-19, під час інших карантинів для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб та в цілому у всіх випадках запровадження Кабінетом Міністрів України карантину та/чи надзвичайної ситуації. Таким чином, законом затверджена можливість зберегти тисячі робочих місць по всій країні шляхом надання допомоги по частковому безробіттю у разі запровадження карантинів чи надзвичайної ситуації в державі, в період яких певна кількість підприємств буде не в змозі забезпечити звичні чи прогнозовані темпи розвитку та призупинить свою діяльність.

Крім того, парламент прийняв Закон України  «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» (проект закону за реєстр. № 3817). «За» проголосувало 323 народні депутати України. Законом встановлюється вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплат яких має нараховуватись компенсація. До такого переліку, зокрема, включені пенсії, заробітна плата, суми індексації грошових доходів населення, суми відшкодування шкоди, заподіяної людині каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я та інше. Таке рішення дозволить усунути корупціоґенний фактор, що існував через відсутність відповідного вичерпного переліку у законодавстві. Водночас Законом уточнено, які саме доплати та інші виплати входять до пенсії як види доходу, втрата частини якого компенсується, а також актуалізовано перелік фондів загальнодержавного обов’язкового соціального страхування України, кошти яких використовуються для виплати компенсації.