Верховна Рада України прийняла Закон України щодо державної допомоги в період посилених обмежувальних протиепідемічних заходів

Комітет
30 березня 2021, 16:02

 

30 березня 2021 року Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому Закон України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», поданий Президентом України Володимиром Зеленським та визначений як невідкладний для позачергового розгляду парламентом. «За» проголосувало 312 народних депутатів України.

Ініційований Главою держави Закон України забезпечує здійснення виплати одноразової допомоги застрахованим особам, які втрачають частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, за рахунок коштів Державного бюджету України. Водночас новий Закон забезпечує можливість надання додаткової допомоги за рахунок місцевих бюджетів, у розмірі, визначеному рішенням відповідного органу місцевого самоврядування.

Наймані працівники суб’єктів господарювання, що є відповідальними платниками податків та зареєстровані у регіонах, в яких встановлено "червоний" рівень епідемічної небезпеки, отримають державну допомогу у розмірі 8 тисяч гривень. Виплата допомоги застрахованим особам здійснюватиметься на підставі заяви застрахованої особи, поданої в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Дія».

За даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 27 березня 2021 року у «червоній зоні» знаходяться місто Київ та 9 областей України: Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Чернігівська.

Варто зазначити, що Закон України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» - вже друга ініціатива Президента України Володимира Зеленського, що забезпечує державну підтримку громадян України в період скорочення ділової активності в регіонах запровадження посилених протиепідеміологічних заходів.

Так, відповідно до Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 1071-IX від 04.12.2020, одноразову матеріальну допомогу за рахунок Державного бюджету отримало більше 480 тисяч осіб на загальну суму більше 3,85 млрд гривень. З них наймані працівники отримали 1,85 млрд грн, фізичні особи – підприємці – 2,0 млрд гривень.