Робоча група щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму розпочала свою роботу

Комітет
03 червня 2021, 13:00

 

02 червня 2021 року в Комітеті відбулося засідання робочої групи з опрацювання законопроектів про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору) за реєстр. № 5045 та реєстр. № 5045-1. Співголовуючими заходу виступили перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк та заступник Голови Комітету Наталія Королевська.

У заході взяли участь, зокрема, представники Уряду, сторін соціального діалогу, роботодавців та громадськості.

Учасники робочої групи наголосили, що вже довгий час процедура визначення в Державному бюджеті прожиткового мінімуму має численні недоліки та потребує приведення у відповідність до сучасних вимог. «Базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються державні соціальні гарантії, є прожитковий мінімум. Сьогодні реальний фактичний прожитковий мінімум більше ніж удвічі перевищує законодавчо встановлений в Держбюджеті», - наголосила заступник Голови Комітету Наталія Королевська.

За словами першого заступника Голови Комітету Михайла Цимбалюка, підходи до визначення прожиткового мінімуму мають бути зміненими, а сфера його застосування - удосконалена.

«Без сумніву, нинішня система обрахунку прожиткового мінімуму є застарілою й потребує осучаснення. Важливо, щоб ця законодавча ініціатива була дієвою, тому ми її обговорюємо у широкому колі як з експертами, так і з громадськістю», - сказав пан Цимбалюк.  

Співголови робочої групи заслухали бачення учасників цього засідання щодо законопроектів № 5045 та № 5045-1 та запропонували офіційно надіслати до Комітету свої пропозиції щодо зазначених законодавчих ініціатив.

Наступне засідання робочої групи заплановано на 16 червня 2021 року.