Напередодні завершення роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання Комітет провів заключні засідання

Комітет
20 липня 2021, 12:26

 

12 липня та 14 липня 2021 року, напередодні завершення роботи п’ятої сесії парламенту дев’ятого скликання, відбулися засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у режимі відеоконференції.

Під час вищевказаних засідань народні депутати України – члени Комітету затвердили письмовий звіт Комітету про підсумки роботи за період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2021 року). У звітному періоді членами Комітету та працівниками його секретаріату було здійснено роботу з підготовки і проведення 23 засідань Комітету, 2 слухань у Комітеті, 9 засідань «круглих столів». На засіданнях Комітету у період п’ятої сесії розглянуто 147 питань. Зокрема, розглянуто та прийнято рішення по 117 законопроєктах, із них по 105 законопроєктах, з опрацювання яких Комітет визначено головним. Також у Комітеті опрацьовано 6634 звернень, у тому числі 32 звернення народних депутатів України, 613 звернень громадян. Упродовж п’ятої сесії Верховною Радою України прийнято 11 законів України та 1 Постанову Верховної Ради України, підготовлених Комітетом для розгляду.

Деталі про прийняті парламентом Закони України у соціальній сфері та роботу Комітету у період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання: http://komspip.rada.gov.ua/uploads/documents/31577.pdf

Також Комітет затвердив план роботи на період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2021 року – січень 2022 року). Рішенням Комітету, зокрема, заплановано проведення виїзного засідання Комітету у Донецькій (Луганській) області на тему: "Стан соціального захисту мирних громадян, які проживають у зоні збройного конфлікту", здійснення функції парламентського контролю щодо стану виконання Закону України «Про соціальні послуги» (№ 2671-VIII), а також Постанови Верховної Ради України № 1192-ІХ від 03.02.2021 «Про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності». Під час запланованих заходів Комітету, серед іншого, передбачається широке обговорення теми пенсійного забезпечення державних службовців та осіб, звільнених з військової служби, а також можливості регулювання проблемних питань щодо надання фінансової підтримки громадським організаціям осіб з інвалідністю. Деталі плану роботи Комітету: http://komspip.rada.gov.ua/uploads/documents/31581.pdf

Серед інших рішень Комітету, що були прийняті на засіданнях 12 та 14 липня 2021 року - затвердження пропозицій до проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та схвалення рекомендацій слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему: «Про стан виконання Стратегії подолання бідності». Задля зменшення рівня бідності в Україні, учасники слухань у Комітеті, зокрема, надали численні рекомендації парламенту, Уряду, Державному центру зайнятості та місцевим органам влади.

Що стосується розгляду питання про доцільність включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо встановлення розміру мінімальної пенсії за віком на рівні мінімальної заробітної плати (р. № 4041) та альтернативного до нього законопроекту за реєстр. № 4041-1, то народні депутати України – члени Комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді України не включати зазначені проекти актів до порядку денного.

Водночас, варто зазначити, що держава забезпечує соціальною підтримкою громадян, що її потребують, та закладає основи для поступового підвищення такої допомоги. Так, у березні 2021 року був проведений автоматичний перерахунок пенсій для 8 млн. громадян України. У середньому сума відповідних пенсійних виплат зросла на майже 300 грн. У квітні цього року відбувся перерахунок пенсій для 313 тис. працюючих пенсіонерів, в яких розмір пенсії в середньому збільшився на 193,32 грн. Також 1 липня 2021 року відбулося чергове збільшення прожиткового мінімуму в Україні, відповідно до якого, зокрема, збільшилися виплати по безробіттю, виплати по вагітності й пологах, виплати одиноким матерям. В минулому році Уряд вперше запровадив програму щомісячних доплат пенсіонерам 80+ у розмірі 500 гривень. Вже 1 жовтня 2021 року доплати розміром 400 гривень отримають пенсіонери, старші 75 років.

На завершення засідання Комітету 14 липня 2021 року, народні депутати України – члени Комітету проголосували за включення до порядку денного та прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів (реєстр. № 5555). Відповідно до тексту пояснювальної записки, проектом акту пропонується: закріпити на законодавчому рівні можливість проведення процедури медіації у сфері трудових відносин, визначити предмет та сторони індивідуального трудового спору, а також переглянути глави XV «Індивідуальні трудові спори» КЗпП з метою її осучаснення. Альтернативний законопроект за реєстр. № 5555-1 Комітет рекомендує парламенту відхилити.

15 липня 2021 року Комітет продовжив свою роботу на період з 26 липня по 06 вересня 2021 року.