У І півріччі 2021 року Комітет розглянув 630 звернень громадян

Комітет
20 липня 2021, 14:06

  За даними управління з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України, у січні – червні 2021 року комітетами Верховної Ради України опрацьовано 5,4 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян. Парламентський Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів традиційно займає 2-у позицію (після Комітету з питань правоохоронної діяльності) за кількістю опрацьованих звернень, яких за звітний період надійшло 630 одиниць. Всього у 9-му скликанні працює 23 парламентські комітети.

Серед авторів звернень до Верховної Ради України, які зазначили своє соціальне становище, переважали пенсіонери, робітники та підприємці. Із загальної кількості громадян, які у своїх зверненнях до парламенту вказали соціальну категорію, більшість звернень отримано від осіб з інвалідністю I-III груп, дітей та переселенців або внутрішньо переміщених осіб.

Актуальними серед питань на соціальну тематику, адресованих парламенту, як і в попередні роки, залишаються питання державної соціальної політики, пенсійного забезпечення, передусім відновлення справедливості під час призначення пенсійних виплат, усунення диспропорцій у пенсійному забезпеченні, індексації та справедливого перерахунку пенсій, скарги на дії та бездіяльність працівників органів соціального захисту населення, заяви про сприяння у наданні пільг особам, які мають на це право.

Ґрунтовний аналіз змісту парламентської кореспонденції на соціальну тематику засвідчив, що значна кількість звернень до Верховної Ради України стосуються надання матеріальної допомоги, а також пропозицій про внесення змін до законодавства, зокрема, в частині соціального захисту учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи та перерахунку пенсій державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, науковцям.