Верховна Рада України підтримує удосконалення пенсійного законодавства

Комітет
10 вересня 2021, 10:36

 

09 вересня 2021 року Верховна Рада України прийняла за основу із скороченням строку підготовки до другого читання проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства» за реєстр. № 4668, зробивши крок, зокрема, до унормування індексації пенсій в Україні.

Проектом Закону за реєстр. № 4668, поданий на розгляд парламенту Кабінетом Міністрів України, пропонується наступне:

визначити дату щорічної індексації пенсій – 1 березня;

здійснювати щорічну індексацію пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах;

призначати достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв’язку із змінами в організації виробництва та за інших умов;

призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Зокрема, відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, наразі не проводиться індексація пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям, науковцям та іншим категоріям пенсіонерів з 2014 року. Військовослужбовцям останній перерахунок у зв’язку із зміною грошового забезпечення проведений у 2018 році, а держслужбовцям та науковцям пенсії не перераховувалися з 2008 року. Встановлення Законом України дати щорічної індексації пенсій дозволить забезпечити сталість пенсійного забезпечення громадян та видатки на його фінансування.