У Комітеті продовжується робота над врегулюванням питань формування прожиткового мінімуму в Україні

Комітет
14 вересня 2021, 14:22

 

13 вересня 2021 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося установче засідання робочої групи з підготовки до другого читання законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення  (реєстр. № 3515).

Головуюча на засіданні робочої групи Голова Комітету Галина Третьякова нагадала, що відповідно до Конституції України кожен громадянин має право на достатній життєвий рівень, і це право останні 5 років не забезпечується. Так починаючи з 2014 року прожитковий мінімум в Україні штучно занижувався і наразі він менший від фактичного прожиткового мінімуму у 1,9-2,2 рази.

На переконання авторів законопроекту, прийняття проекту акту створить передумови для встановлення прожиткового мінімуму в Україні у такому розмірі, який реально зможе забезпечити задоволення основних потреб людини в сучасних соціально-економічних умовах, сприятиме підвищенню рівня матеріального забезпечення найуразливіших категорій населення країни, для яких пенсії чи соціальні допомоги є основним джерелом існування.

За підсумками обговорення основних положень законопроекту за реєстр. № 3515, Голова Комітету доручила Міністерству економіки України та Міністерству соціальної політики України, з урахуванням внесених народними депутатами України правок та пропозицій, підготувати редакцію обговорених положень проекту Закону для розгляду на наступному засіданні відповідної робочої групи.

Час та дата чергового засідання робочої групи буде повідомлена додатково.

Довідково:

Відповідно до статті 46 Конституції України пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Відповідно до статті 48 Основного Закону держави кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.