На Прикарпатті вшанували подвиг захисників України по обороні кордонів держави та обговорили питання забезпечення прав і свобод ветеранів та членів їх сімей

Комітет
20 вересня 2021, 14:46

 

17 вересня 2021 року у м. Івано-Франківськ відбулося засідання круглого столу на тему: «Утвердження й зміцнення єдності суспільства, розбудова його інститутів для врегулювання нагальних питань соціального захисту ветеранів та членів їх сімей», відповідно до плану роботи Комітету на період 6 сесії Верховної Ради України 9 скликання.

Захід проводився за ініціативи та під головуванням Голови підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолія Остапенка з метою вивчення проблемних питань, пов’язаних з виконанням зобов’язань держави щодо соціального захисту ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

До участі у засіданні круглого столу долучилися народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації та громадськості.

«Для утвердження й зміцнення єдності суспільства, розбудову його інститутів відповідно до конструктивних принципів і засад, уникнення соціальної напруги та протирічь, наше завдання – впорядкувати питання щодо надання відповідних статусів, врегулювання систематизації та осучаснення пільг та гарантій соціального захисту для захисників України та членів їх сімей, членів родин загиблих захисників України, а також забезпечення працевлаштування та професійної реабілітації учасників антитерористичної операції, забезпечення надання послуг професійної адаптації учасників АТО», - зазначив у своєму вступному слові головуючий на засіданні круглого столу Анатолій Остапенко.  

Обговорюючи актуальні для ветеранської спільноти питання, перший заступник Міністра соціальної політики України Євген Котик зазначив, зокрема, необхідність вирішення питання визначення розмірів допомоги до 5 травня з урахуванням максимально можливого забезпечення інтересів їх одержувачів та збалансованості показників державного бюджету; надання ветеранам війни пільг на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від доходу сім’ї; можливостей та доцільності забезпечення пільгового проїзду учасникам бойових дій за рахунок місцевих бюджетів.

При цьому, продовж засідання круглого столу представники центральних органів виконавчої влади зазначали, що на розгляд Верховної Ради України регулярно подаються законопроекти, що вирішують те чи інше важливе питання ветеранської спільноти, для подальшого їх розгляду відповідними Комітетами парламенту та голосування народним депутатами України.

За словами заступника Міністра у справах ветеранів України Ігоря Безкаравайного, загалом сфера ветеранських справ стає пріоритетною в державі. «Це ми можемо бачити з активної роботі Міністерства з депутатським корпусом, законодавчих ініціатив, які напрацьовуються, уваги до заходів Міністерства, що приділяється найвищим керівництвом держави», - сказав Ігор Безкаравайний. Головний факт, за словами заступника Міністра, що засвідчує надважливість державного захисту оборонців України та членів їх сімей - це проект Державного бюджету на 2022 рік, який передбачає найбільші видатки за всю історію Міністерства у справах ветеранів України на виконання державних програм по забезпеченню прав і свобод ветеранів та членів їх сімей, відповідно до чинного законодавства. Нагадаємо, що бюджетні програми, зокрема, передбачають психологічну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, соціальну та професійну адаптацію ветеранів війни. Також проектом Державного бюджету  пропонується вирішити питання забезпечення відповідної категорії населення грошовими компенсаціями за належні для проживання житлові приміщення.

В той же час, реалізацію державної соціальної політики підтримки ветеранів війни на всій території України забезпечують місцеві органи виконавчої влади, що уможливлює забезпечення прав кожного громадянина відповідної категорії. «Протягом 2014 – 2021 років на виконання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Івано-Франківщина отримала понад 105 мільйонів гривень. На забезпечення житлом - 88 мільйонів гривень, санаторно-курортне лікування - 12 мільйонів, психологічну роботу – майже 3 мільйони, на соціальну та професійну адаптацію - 2,8 мільйонів гривень, - повідомила Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлана Онищук. - Наша область також не стоїть осторонь проблем ветеранської спільноти та закладає видатки на реалізацію відповідної обласної програми. Обов’язок держави пам’ятати про подвиги захисників України, підтримувати сім’ї загиблих».

Перший заступник Голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій звернув увагу на ефективну систему програмно – цільового методу фінансування відповідних видатків із місцевих бюджетів, яку використовує рада у своїй діяльності. «Це комплексна програма, це і програма розвитку освіти, це і програми по охорони здоров’я, визнання бійців-добровольців, проведення конкурсу серед інститутів громадянського суспільства щодо реабілітації учасників, ветеранів АТО, де утворена конкурсна комісія, та інші напрямки», - сказав пан Гладій, зазначивши готовність ділитися досвідом, а також застосовувати у своїй роботі кращі практики колег із інших місцевостей країни.

На завершення засідання круглого столу Голова підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолій Остапенко закликав учасників заходу до участі в робочих групах по доопрацюванню положень проектів Законів, що стосуються соціального захисту ветеранів війни/членів їх сімей та знаходяться на розгляді Комітету.