Верховна Рада України зробила крок до запровадження державного контролю за використанням коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування

Комітет
23 вересня 2021, 11:38

 

21 вересня 2021 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективності використання коштів соціального страхування» за реєстр. № 2743.

Законопроектом вносяться зміни до низки законів України, якими передбачено:

-  включення коштів, що надходять від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до державного бюджету України;

-  надання повноважень Рахунковій палаті здійснювати фінансовий аудит та аудит ефективності використання коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

«Використання коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, які є публічними коштами, має перевірятись нарівні з використанням бюджетних коштів», - зазначено в пояснювальній записці до проекту акту. Очікується, що прийняття законопроекту дозволить забезпечити належний фінансовий контроль та аудит за використанням коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

«Ми з вами в бюджетному процесі на кожен рік мусимо бачити фонди заробітної плати, обсяг коштів єдиних соціальних внесків, а також розподіл коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування між фондами соціального страхування: Пенсійним фондом, Фондом соціального страхування і Фондом безробіття. Думаю, що там багато корупції, і її треба скасовувати, - сказала під час розгляду законопроекту Верховною Радою України Голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. – Там немає нормального бухгалтерського обліку, облік ведеться квазіметодом. Він і не метод нарахування, і не касовий – він проміжний. Вони ведуть три баланси, три кошториси, як вони їх називають. Немає звітності фінансової, немає аудиту, тому що вони неприбуткові організації. Цей законопроект робить тільки маленький крок до того, щоб ці фінанси були прозорі».

Варто зазначити, що Закон України «Про відкритість використання публічних коштів» передбачає, що до публічних коштів, разом із коштами державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, кредитних ресурсів, наданих під державні та місцеві гарантії, коштами Національного банку України, державних банків, державних цільових фондів тощо, належать також кошти Пенсійного фонду України і фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

За результатами обговорення законопроекту за реєстр. № 2743 Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу.