Парламент підтримує посилення державного контролю за діяльністю Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Комітет
23 вересня 2021, 15:02

 

21 вересня 2021 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» за реєстр. № 3115.

Відповідно до пояснювальної записки, розроблення проекту Закону зумовлене необхідністю стабілізації та підвищення ефективності роботи Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, в своєчасному наданні ним якісних соціальних послуг, встановлення посиленого державного контролю над діяльністю Фонду. «Зазначеного можливо досягти шляхом оптимізації діяльності правління Фонду: зміною складу правління Фонду, збільшивши в ньому кількість представників від держави, зміною порядку проведення засідань та прийняття рішень правлінням Фонду, порядку обрання голови правління Фонду» - зазначено в обґрунтуванні необхідності прийняття акту.

«Фонди соціального страхування є самоврядними неприбутковими організаціями. Вони, власне, за два роки роботи Комітету жодного разу не показали нам розмір витрат на соціальне страхування, які вони прогнозують на наступний рік, розмір єдиного соціального внеску, який був би достатній для того, щоб держава своєчасно виконувала зобов'язання - сказала під час роботи в парламенті Голова Комітету Галина Третьякова. - Держава, яка дотує сьогодні всі фонди соціального страхування з державного бюджету, має мати контроль над ними».

Варто зазначити, що бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття формується за рахунок частки єдиного соціального внеску, що сплачується працюючим населенням України щомісяця, тобто за рахунок публічних фінансів.

Таким чином, проект Закону за реєстр. № 3115 передбачає посилення ролі держави в діяльності Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття шляхом збільшення представників держави у правлінні Фонду до 8 осіб. Наразі управління Фондом відбувається на паритетних засадах: до складу правління Фонду входять 5 представників від держави та по 5 представників від застрахованих осіб та роботодавців, які виконують свої обов’язки на громадських засадах.

Також проект акту пропонує:

визначити правомочність засідання правління Фонду, якщо на ньому присутня більшість від загальної чисельності членів правління;

змінити порядок обрання голови правління Фонду з метою встановлення посиленого державного контролю над діяльністю Фонду;

скоротити строк повноважень членів правління, який становитиме 3 роки;

надати право органу державного нагляду скликати та проводити позачергове засідання правління Фонду тощо.

Нагадаємо, що за результатами обговорення законопроекту за реєстр. № 3115 на своєму засіданні Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу.