Відбулося чергове засідання Комітету у режимі відеоконференції

Комітет
28 вересня 2021, 17:11

 

24 та 27 вересня 2021 року було проведено засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час якого заслухана інформація щодо важливих питань соціальної сфери, а саме:

- проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік (р.№ 6000, Кабінет Міністрів України);

- звіт Міністерства соціальної політики України щодо стану надання населенню житлових субсидій та стану забезпечення сімей, у яких народилася дитина, одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка».

Відкриваючи засідання Голова Комітету Галина Третьякова надала можливість презентувати основні положення проекту Закону про Державний бюджет України на 2022 рік представникам Кабінету Міністрів України, зокрема, головним розпорядникам коштів державного бюджету в частині соціального забезпечення громадян.

Перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін зупинився на ключових пріоритетах, що були закладені при прогнозуванні бюджету. «Це медицина (заробітна плата медичним працівникам), освіта, фінансування сектору оборони, забезпечення ветеранів АТО житлом в повному обсязі. Продовжиться інфраструктурна модернізація, фінансування соціальних програм, діджиталізація, підтримка підприємців і економіки. На реалізацію програм заходів соціального захисту у Бюджеті на 2022 рік передбачені, зокрема, такі видатки: на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг - 38,4 млрд. грн., на надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам - 3,1 млрд. грн., соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи -  2,8 млрд. грн., щорічна разова грошова допомога ветеранам війни – 1,4 млрд. грн., видатки на забезпечення житлом ветеранів АТО, ВПО – 5,5 млрд. грн. 4 тисячі сімей в наступному році зможуть отримати житло», - розповів Денис Улютін.

За інформацією Міністерства фінансів України, проект Державного бюджету на 2022 рік також передбачає видатки на соціальний захист осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю – у розмірі 2,8 млрд. грн., санаторно-курортне оздоровлення ветеранів війни – 436 млн. грн., соціальний захист дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення - 1,6 млрд грн. «Цей проект Державного бюджету реалістичний і збалансований, такий, який можливо виконати», - резюмував Денис Улютін.

В свою чергу Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що на 2022 рік затверджено 31 бюджетну програму Міністерства, на яку передбачено бюджетних видатків в обсязі 319,1 млрд. грн. «Це на 7,4 млрд. грн. більше, ніж було затверджено у 2021 році. Зокрема, у нас на 5% збільшується рівень забезпечення прожиткового мінімуму для працездатного населення, що використовується для обрахунку допомоги малозабезпеченим сім’ям. Загалом мінімальна пенсія за віком та прожитковий мінімум збільшується на 8,2%. Також з 1 березня у нас буде забезпечена індексація пенсій, планується здійснення доплат до пенсій військовослужбовців, - повідомила пані Міністр. – Крім того, були прийняті хороші Закони щодо пенсійного забезпечення «чорнобильців». Так, з 1 січня суттєво підвищуються пенсії особам з інвалідністю, що є ліквідаторами аварії на ЧАЕС. Водночас, за ініціативи Президента України, запроваджується нова програма доплат, для осіб віком 70-75+».

Що стосується програми державної допомоги, зокрема, громадянам при народженні дитини, малозабезпеченим сім’ям, особам з інвалідністю, яка, за словами Марини Лазебної, стосується майже 1 мільйона громадян, то в проекті Державного бюджету на 2022 рік на неї передбачені видатки у розмірі 66,5 млрд. грн., що на 4,5 млрд. грн. більше, ніж в 2021 році. Проект відповідного Закону також передбачає фінансування нової бюджетної програми щодо допомоги малозабезпеченим сім’ям на відкриття власної справи.

Під час засідання народні депутати України – члени Комітету значну увагу приділили серед іншого питанню необхідності якнайшвидшого підвищення показника прожиткового мінімуму в Україні до його реальної величини. Зазначалося, що розрив між обсягами прожиткового мінімуму, що використовується у розрахунках Державного бюджету, та фактичного прожиткового мінімуму поступово зменшується. За словами Міністра соціальної політики України, Уряд напрацьовує необхідні документи для вирішення цієї соціальної-економічної проблеми. «Ми просили Міністерство фінансів України прискорити темпи (зростання прожиткового мінімуму – авт.) в проекті Державного бюджету, але економіка, на жаль, не може сьогодні цього забезпечити, оскільки до розміру цього прожиткового мінімуму прив'язано 180 видів виплат. Тому ми і діємо в спосіб адресної підтримки тих категорій, кому найважче, кому в першу чергу потрібна допомога», - повідомила пані Лазебна.

Висловлюючи позицію Міністерства, заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко наголосив на одному з приципів соціальної політики 2022 року, що грунтується на зростанні підтримки малозабезпечених сімей, які зазвичай є ще й багатодітними. За його словами, Міністерство аналізує склад багатодітних сімей, причини, з яких працездатні багатодітні батьки не працюють по 5-7 років, отримуючи державну допомогу. «Для виведення таких сімей на ринок праці передбачено окрему цільову програму, яка дозволить Центру зайнятості активізувати процес перепрофілювання таких громадян, перенавчання, залучення до громадських робіт, надання їм поворотної грошової допомоги на відкриття власної справи», - пояснив пан Музиченко.

За словами заступника Міністра економіки України Світлани Глущенко, у планах Державного центру зайнятості на 2022 рік – працевлаштувати 250 тисяч громадян. «Крім того, з метою зменшення кількості безробітних громадян, на розгляд Верховної Ради України подано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці за реєстр. № 6067, внесений Кабінетом Міністрів України», - зауважила пані Глущенко.

Під час засідання Комітету неодноразово зазначалося, що одним із пріоритетів державної політики у 2022 році – соціальна підтримка ветеранів війни та членів їх родин. У своєму виступі Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна нагадала, серед іншого, про створення на початку 2022 року Українського ветеранського фонду. «Ми зможемо забезпечити його функціонування. Хочемо зробити прозорий інструмент додаткового залучення міжнародної технічної допомоги та донорської допомоги, створивши Український ветеранський фонд як державну установу», - сказала пані Лапутіна. За інформацією Міністерства у справах ветеранів України, відповідний Фонд забезпечуватиме підтримку ветеранів війни, членів їх  сімей, родин загиблих подальшою  реабілітацією та реінтеграцією до мирного життя через відповідні проекти.

За результатами розгляду проекту Закону про Державний бюджет України на 2022 рік за реєстр. № 6000, схвалено зауваження та пропозиції Комітету до законопроекту та прийнято рішення надіслати їх разом з пропозиціями народних депутатів України – членів Комітету, які надійшли до Комітету, до головного Комітету з опрацювання зазначеного законопроекту – Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Наприкінці засідання Комітету 24 вересня 2021 року народні депутати України – члени Комітету заслухали звіт Міністерства соціальної політики України щодо стану надання населенню житлових субсидій, та стану забезпечення сімей, у яких народилася дитина, одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка».

Зокрема, за даними Міністерства соціальної політики України, станом на 17 вересня 2021 року житлова субсидія вже призначена 2,45 млн. домогосподарств, з них автоматично ? 1,9 млн. домогосподарств. «До кінця 2021 року очікується збільшення кількості отримувачів житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг до 3,1 млн. домогосподарств, у зв’язку з початком в жовтні опалювального сезону» - зазначено в Звіті відомства. Середній розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальному сезоні 2021?2022 рр. прогнозується на рівні 1,9 ? 2,0 тис. гривень. Всі заявки органів соціального захисту населення на виплату житлових субсидій населенню Міністерство соціальної політики фінансує в повному обсязі.

Нагадаємо, що у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проектів» (реєстр. № 6052), яким передбачається збільшити в Державному бюджеті України на 2021 рік видатки за бюджетною програмою КПКВК 2501230 «Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі» на 12,1 млрд. грн., яких за прогнозними розрахунками (з урахуванням діючих цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для побутових споживачів) достатньо для надання пільг і житлових субсидій громадянам у поточному році.

Під час обговорення стану забезпечення сімей, у яких народилася дитина, одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка», зазначалося, що за січень – серпень 2021 року грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» отримали 126 320 осіб на суму 687 568,7 тис. грн.  

У зв’язку з прийняттям впродовж сесійного тижня Верховної Ради України низки проектів Законів у першому читанні, Комітетом були створені робочі групи з доопрацювання до другого читання наступних законопроектів:

за реєстр. № 2743 та № 3115 - під головуванням заступника голови Комітету Вадима Струневича;

за реєстр. № 5161 та № 5388 – під головуванням голови підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету Миколи Бабенка;

за реєстр. № 5266 – першого заступника голови Комітету Михайла Цимбалюка.