На черговому засіданні Комітету обговорено положення та прийнято рішення щодо 7 проектів законів у соціальній сфері

Комітет
07 жовтня 2021, 14:36

06 жовтня 2021 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

На початку засідання члени Комітету схвалили текст порівняльної таблиці з пропозиціями та поправками народних депутатів України до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами за реєстр. № 4542 та рекомендували Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читані та в цілому. Зокрема, врахованими пропозиціями приведено термінологію Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» у відповідність до законів України «Про освіту», «Про повну загальну освіту», «Про дошкільну освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про автомобільний транспорт». Крім того внесено зміни до ст. 26 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», що стосуються класифікації та термінології технічних та інших засобів реабілітації, відповідно до міжнародних стандартів.

Розглядаючи питання доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо забезпечення прозорості діяльності суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та ліквідацію неринкових механізмів регулювання ринку праці за реєстр. № 6045, Комітет вирішив рекомендувати парламенту включити вищевказаний законопроект до порядку денного сесії Верховної Ради України та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу та в цілому. 

Проект Закону запроваджує заборону стягнення плати (гонорари, комісійні та інші винагороди) суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, з громадян, яким зазначені послуги надаються. Така плата, на думку авторів законодавчої ініціативи, повинна отримуватися від іноземних роботодавців, для яких рекрутується персонал. Внесення відповідних змін до чинного законодавства має знищити шахрайські схеми, пов’язані з працевлаштуванням за кордон, до яких вдаються недобросовісні компанії-посередники, що беруть гроші з громадян України за майбутнє працевлаштування та зникають.

Крім того, проектом Закону пропонується виключити законодавчу норму, згідно з якою при працевлаштуванні іноземця (крім особливих категорій іноземців та осіб без громадянства, які претендують на працевлаштування в Україні) роботодавець в Україні має сплатити йому не менше 10 (в окремих випадках - 5) мінімальних заробітних плат, що є дискримінаційним положенням по відношенню до громадян України.

Щодо законопроектів  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи за реєстр. № 4408 та альтернативного до нього за реєстр. № 4408-1, народні депутати України – члени Комітету рекомендували Верховній Раді України включити проекти актів до порядку денного сесії парламенту та повернути їх авторам законодавчих ініціатив на доопрацювання.

Розглянувши законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перерахунку пенсій державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим) за реєстр. № 2257 та альтернативного до нього за реєстр. № 2257-1, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України зняти зазначені законопроекти з розгляду у зв’язку із втратою актуальності.

На завершення засідання Комітету народні депутати України – члени Комітету обговорили доцільність включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення зміни до пункту 7-2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо відновлення права жінок на достроковий вихід на пенсію за віком в 55 років за реєстр. № 3156 дооп. За підсумками даного обговорення було прийнято рішення рекомендувати парламенту не включати зазначений законопроект до порядку денного сесії, зважаючи на відсутність фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) до проекту Закону.

Відеозапис засідання Комітету можна переглянути за посиланням https://youtu.be/QbsesIm9Jn8